Krul odveo Holandiju na Argentinu!

Reprezentacija Holandije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva, pošto je tek posle boljeg izvođenja penala savladala Kostariku – 0:0 (4:3).

Fudbal 06.07.2014 | 13:01
Krul odveo Holandiju na Argentinu!

Duel na Areni Forta Nova u Salvadoru obeležila je jalova dominacija 'Oranje' u dva sata, ne preterano kvalitetnog, fudbala, uz dve prečke i stativu.

Nenadani junak meča bio je rezervni golman Holandije Tim Krul. Selektor Luj Van Gal uveo ga je u poslednjim trenucima, a on mu uzvratio sa dva odbranjena penala – vredna mesta među četiri najbolje ekipe sveta.

Reprezentacija Holandije plasirala se u svoje drugo uzastopno polufinale Svetskog prvenstva, treće na poslednja četiri učešća, a da bi ponovila uspeh iz Južne Afrike od pre četiri godine mora da savlada Argentinu – 9. jula u Sao Paulu. Drugi polufinalni par čine domaćin Brazil i selekcija Nemačke.

S druge strane, selekcija Kostarike je samim ulaskom u osam najboljih napravila istorijski uspeh, napravivši korak više od generacije iz Italije '90, koju je sa klupe predvodio Bora Milutinović.

Oranje su preuzele kontrolu od samog starta meča, imale posed, ali u uvodnih 20 minuta nisu uspele da stvore izgledniju priliku za gol. Tikosi su, čini se, svesno prepustili loptu Holanđanima, čekajući šasnu iz kontre, često sa svih deset igrača iza lopte. Holandija je pokušavala uglavnom preko bokova i raspoloženog Arjena Robena, ali su štoperi Kostarike izlazili na kraj sa naletima.

Prvu ozbiljniju priliku videli smo na sredini prvog dela igre, Roben je lepo proigrao Kajta na desnom boku, a ovaj poslao oštru loptu na penal. Tamo je umirio Memfis Depaj i sjajno prosledio do Robina van Persija. Napadač Mančester Junajteda našao se sâm ispred Navasa, šest-sedam metara levo iskosa, šutirao snažno – ali Navas brani.

Nastavila je ekipa Luja van Gala u istom ritmu, Tikosi su pokušavali iz sporadičnih kontri, da bi novu šansu, ujedno i poslednju u prvom poluvremenu, videli u 38. minutu. Vesli Snajder je odlično gađao dalji rogalj, iz slobodnjaka sa 30 metara, da bi Navas školskom paradom izbacio loptu u korner.

Dvadeset minuta igre u nastavka nije nam donelo apsolutno ništa. Kostarikanci su zaigrali otvorenije samo u uvodnim minutima, Holandija je ponovo preuzela posed, međutim i dalje prilika za gol. Kako se kraj regularnog toka bližio kraju 'Lale' su pojačavale pritisak, da bi u poslednjih petnestak minuta bili posebno opasni posle prekida.

Najpre je, posle faula nad Kajtom, ponovo zapretio Snajder iz prekida. Zvezda Galatasaraja je ovoga puta pokušala sa 27-28 metara, takođe levo iskosa, ali se sada isprečila stativa. Priliku da reši meč u poslednjim trenucima propustio je Robin van Persi, kada je posle centaršuta Snajdera promašio ceo fudbal na pet metara od gola.

Početak nastavka nije nam doneo ništa novo, Holanđani su jalovo pretili, dok su Kostarikanci bili opredeljeni samo za čuvanje svog gola. Ipak, uspeli su da zaprete posle kornera, šut Vlara Navas odbija u novi udarac iz ugla, a RVP propušta novu kolosalnu šansu. Posle velike gužve lopta dolazi do njega na drugoj stativi, šutira iz prve – ali Taheda na liniji blokira udarac i lopta se od prečke odbija u polje.

Van Gal na ulasku u poslednjih 15 minuta uvodi Klasa-Jana Huntelara, ali ni napadač Šalkea nije ništa značajno promenio. Sve se i dalje svodilo na soliranje Robena i prejake centaršuteve. Obe ekipe su značajno pale, tempo meča je opao, pa je sve ukazivalo na jedanesterce.

Međutim, poslednjih pet minuta donelo je uvelika uzbuđenja na obe strane, a priliku da uđe u legendu propustio je Majkl Umanja u 117. minutu. Tikosi su iskoristili pad Holandije, kreirali nekoliko napada, a malo im je nedostajalo da stignu do vođstva.

Strelac pobedonosnog penala protiv Grčke povukao je loptu kroz sredinu, nanizao trojicu čuvara i ušao u šesnesterac, ali je njegov udarac sjajno odbranio, do tada, besposleni Silesen.

Već u sledećem napadu junak je mogao da bude Snajder. Lopta je dugo kružila oko gola Navasa, da bi na kraju stigla do bivšeg igrača Intera na kapici šesnesterca. I opet je šut bio odličan, ali se ovoga puta isprečila prečka.

Ispostaviće se, ključni potez napravio je Luj Van Gal. Selektor Holandije zamenio je u poslednjim trenucima golmana, pruživši šansu debitantu Timu Krulu. Stiče se utisak da je iskusni golman Njukasla spreman upravo za penal-triler.

Borhes i Van Persi bili su sigurni na otvaranju, da bi Krul zablistao već u drugoj seriji, kada je odbranio udarac kapitena Brajana Ruisa. Usledili su pogoci Robena, Snajdera i Kajta s jedne, odnosno Gonsalesa i Bolanjosa s druge, pa je Umanja nije imao izbora na startu poslednje serije.

Nažalost cele nacije, nije uspeo. Gađao je, kao i kapiten, donje levi ugao golmana Krula, ali je 'Leteći Holanđanin' opet izašao kao pobednik.

Holanđanima nije pomoglo to što su imali 15 kornera, a Kostarikanci jedan (115. minut). Ni daleko veći posed lopte (72-28), ali jeste golman koji je u Premijer ligi od poslednjih 20 penala odbranio samo dva.

U prvom meču dana, Argentina je zahvaljujući ranom golu Gonsala Iguaina uspela da savlada Belgiju i plasira se u prvo polufinale Mundijala posle 24 godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar