Пљачкашка приватизација најуноснији посао

Информација о заради од невјероватних 7,2 милиона КМ, колико је зарадио један Бањалучанин од давања у закуп некретнине другом правном лицу, наводи на закључак да у РС не постоји уноснији бизнис од рентања пословних простора.

Република Српска 06.07.2014 | 17:28
Пљачкашка приватизација најуноснији посао

Пресс РС је дошао до података да закупци локала у најужем градском језгру у Бањалуци плаћају мјесечну кирију и до 25.000 КМ!

"Кирија за угоститељски објекат у хотелу "Палас" кошта око 16.000 КМ. Због тога не чуди да су се у посљедњих годину дана ту промијенила три власника. Колико год развију бизнис, кирија је толико висока да врло брзо установе да то не могу финансијски да поднесу. Такође, простор недалеко од робне куће "Боска", дакле у најужем центру, се изнајмљује за око 20.000 КМ и такође се сваких неколико мјесеци промијени закупац, јер се ради о огромним износима", испричали су закупци простора у Господској улици, јавља Мондо.

Према ријечима Сенке Гатарић, која се већ 25 година бави прометом некретнина у Бањалуци, врло мало је локала у центру града, а гдје кирија није од 10.000 КМ до чак неколико десетина хиљада марака.

"Без обзира на пад цијена некретнина и кризе у грађевинарству у РС, центар Бањалуке се држи као да се ништа не дешава и не би се "посрамили" ни у поређењу са великим европским градовима. Ради се о заиста невјероватним износима од 10.000, 15.000, па и 25.000 КМ мјесечно. С друге стране, они који имају локале мало даље, а да не причам на периферији града, су народним рјечником "талашика" и срећни су ако уопште икога успију наћи. Међутим, тешко је знати прецизне податке колико ко и коме плаћа за простор у центру града, јер се такви послови најчешће договарају у четири ока, без посредника који се бави некретнинама", истакла је Гатарићева.

Иако су подаци о томе ко су људи који зарађују стотине хиљада марака мјесечно од рентања простора, тајна, економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је заправо ријеч о "јавној тајни".

"Сви знају ко је мала група људи која је кроз процес приватизације купила атрактивне просторе и сада их изнајмљују. У питању су заправо три или четири човјека, који су били и остали "вјешти" у својим пословним активностима. Међутим, нема ништа спорно у томе да се неко бави рентањем и да само од тога добро зарађује. Најпознатији светски рентијери су, на примјер, британска краљевска породица", истакао је Павловић.

Представник малих акционара у робној кући "Боска" Небојша Југовић, објашњава да су рентијери сада дошли у центар пажње јавности због енормних зарада и то као "вјешти бизнисмени", јер је, према његовој оцјени, држава била "невјешта" током процеса приватизације у РС.

"Некада се потцјењивало занимање или звање - закуподавац, а сада је оно најатрактивније и најуносније. Робна кућа "Боска" је најбољи примјер. Људи који су кроз њену приватизацију купили пословне просторе у приземљу сада згрћу милионе марака, а тим новцем се могло доживотно збринути 50 или 100 радника. Наше фабрике су биле у центру града или су ту имале своју имовину, а када су продане и уништене, нови власници су наставили да добро зарађују само од рентања тих празних простора", објаснио је Југовић.

Извор: Независне

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

предраг

06.07.2014 09:55

А истразите слободана тј. Слобу-прома из Брцког који згрце милионе у Бијељини издајуци локале у бивсој Робној куци Побједа Бијељина, а у цији посјед је Слободан досао на неразјасњен нацин. Исти посједује јос локала у строгом центру Бијељине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

06.07.2014 10:09

Ништа непознато? Првобитна акумулација капитала је и настајала увијек и сада отимачином, пљачком ма како се пљачка звала? Сада се зове пљачкашка приватизација? Принцип је исти (резултат) све су остало нијансе. Маркс је о томе писао? Нека неко пронађе књигу "Дас Капитал"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

06.07.2014 10:10

У овој улици Иваницеви и Цавицеви пулени имају локале. Купили су их кад је Иваниц био премијер а Цавиц предсједник. Триглав, пекотека Голд Лубуриц ако није тако нек ме неко демантује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а зв

06.07.2014 10:48

А Зворник, њега нико не помиње. Кад се тамо заталаса видјећете шта је пљачка. Ни мањег мјеста ни веће привреде (некад била), ништа не ради, све је уништено. Народ зна за Глиницу, а не зна да су бар још двије, па и три Глинице нестале из Зворника .

ОДГОВОРИТЕ
Name

урос

06.07.2014 12:29

За xxл: Ста казес на коментар од нене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

06.07.2014 13:28

Урос Ја сам СДС-овац, а СДС је чиста и нема ништа са криминалом, а кадрови су такође поштени као и странка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

06.07.2014 13:32

Уроше ма ко да је пљачкао или отимао од народа, уколико се докаже да јесте треба га санкционисати, стрпати у затвор а имовину одузети.Толико о томе, ма чија политичка странка била?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аљоша

06.07.2014 14:29

Јавана је тајна чији су сви најбољи локали у центру Бањалуке.То је Додиков и Тегелтијин пулен Каја из Мркоњића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

06.07.2014 14:44

Па ако је скупо нека одустану, нико их не тјера да плацају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градја

06.07.2014 14:56

Глиница сада добро ради, немојте прицати како није. Има добро руководство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЛАX БЛ

06.07.2014 17:57

ЉУБО ЦУБИЦ КАКО НАС КУПИ САДА САМО СВОЈ ДЗЕП РЕЛАКСИРА, ЛОПОВ ПРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ