Легенде дана: Бразилци из 1982.

Током Мундинаја у Шпанији 1982. титулу је освојила сјајна генерација Италије коју су предводили Бруно Конти, Паоло Роси, Клаудио Ђентиле и на голу, Дино Зоф. Међутим за многе тадашње, па и данашње познаваоце фудбала, тај Мундијал је морао да припадне убедљиво најјачој екипи на турниру – Бразилу.

Фудбал 05.07.2014 | 19:09
Легенде дана: Бразилци из 1982.

Екипа коју је са клупе предводио харизматични Теле Сантана допутовала је у Шпанију под ореолом будућег победника, као што је то учинио, рецимо, онај тим Бразила из 1998. који је на помало чудан начин у финалу поклекао пред домаћином Француском. Свет до данас тврди да је екипа Бразила из ’82 најјача репрезентација на Светским првенствима која никада није узела титулу. Ево и зашто.

Реч, две о првој виолини Бразила на Мундијалу 1982. - Зику. У то време једини легитимни наследник лика и дела Пелеа, Артур Антунес Коимбра Зико је од милоште назван „убица из слободњака“ јер је успевао да заломи лопту на такав начин, да је голманима преостајало да је само погледима испраћају у гол.

Његов све само не предвидив шут, звали су “суви лист” јер је лопта добијала бизарну путању као да је неко даљинцем наводи у гол. Зико је играо на три Мундијала (1978, 1982 и 1986) и постигао је пет голова на 14 утакмица.

У националном тиму је одиграо 89 мечева постигавши 66 голова, а у каријери је истрчавао на терен чак 635 пута уз 630 голова!

Бивши министар спорта Бразила био је можда и најбољи репрезентације која је на Мундијалу у Шпанији играла у саставу: Валдир Перез, Леандро, Оскар, Луизињо, Тонињо Серезо, Жуниор, Фалкао, капитен Сократес, Сержињо, Зико и Едер.

По доласку у Шпанију, око Зика и другова се све вртело, као ове године око Месија и Марадоне. У првој, групној фази добили су за противнике неугодни Совјетски Савез, просечну Шкотску и преслаби Нови Зеланд. Головима Сократеса и Едера, добили су Совјете са 2:1, а затим су лако савладали Шкоте (4:1) и Новозеланђане (4:0).

Били су апсолутни фаворити турнира, што је њихов колективни его подигло до неслућених висина. Нација је била убеђена да ће са лакоћом доћи до четврте титуле.
Према тадашњим правилима Мундијала, у другој фази су се образовале нове четири групе, а Бразилци су сврстани у „групу смрти“ са Аргентинцима и Италијом. Ни тада нико није помишљао на неуспех, а посебно не после прве утакмице са „гаучосима“ коју су решили у своју корист са 3:1.

Међутим, догодио се 5. јул 1982. који је из другог угла описан у рубрици „На данашњи дан“. Догодила се незванично најбоља и најузбудљивија утакмица свих времена на Светским првенствима између Бразила и Италије.

Медији су се на ваги између феноменалног напада Фалкао – Зико – Сократес и гранитне одбране Ширеа – Ђентиле – Коловати нагињали ка „кариокама“ и нико није рачунао да ће Паоло Роси „полудети“ на терену и са три гола „одувати“ Бразил са Светског првенства резултатом 3:2. Утакмица препуна набоја, обрта, драме, трилера, припала је „азурима“ који су касније постали прваци.

Живот у Бразилу је после те утакмице накратко стао. Плакало се као да је смак света, а играчи су, такође са сузама у очима по повратку кући, покушавали да звуче прибрано и оптимистично.

„Вратићемо се 1986. у Мексику и тада ћемо постати шампиони, обећавамо вам“, изјавио је Сократес.

То се наравно, није догодило, иако су у првом тиму „кариока“ и у Мексику играли Зико, Сократес, Фалкао и Жуниор.

Многе потоње звезде Бразила попут Роналдиња и Каке непрестано су величале ту, умало шампионску генерацију, која им је увек својом појавом давала неопходну инспирацију у жутом дресу.

Многи фудбалери, на пример Роналдо или Ромарио, фудбалом су и почели да се баве због Зика или Сократеса, што довољно говори о неизбрисивом трагу који је оставила најбоља репрезентација свих времена која никада није освојила титулу првака света.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Спортски

11.02.2018 18:16

Били су страх и трепет тих 80тих поготову мада су увек јаки и увек плене прави су уметници фудбала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан К. Илијенадин

10.08.2022 10:01

То је била репрезентација која је играла најлепси фудбал који сам гледао икада у зивоту. Цак ни Пелеова генерација није играла тако лепо... Заврсне припреме од око месец дана су обавили у Португалији где су играли са њиховим прволигаским екипама (осим тамосње "велике тројке") - резултати су били 8:0, 10:1, 9:0 и тд. Никад нецу заборавити исцекивање мундијала `82. Критикована је игра одбране - посебно голмани. Сантана је бранио тим тврдеци да увек могу дати гол висе од противника. Роси је то демантовао са три гола. Бразилци су добили и поприлицно теске батине - судије су толерисале грубу и прљаву игру Италијана. Невидјена туга на крају... Добро је поразено од зла. Зико, Сократес, Зуниор, Едер, Серзињо, Фалкао, Паоло Исидоро, Зунињо и остали никада после видјена толика група велемајстора, на окупу...

ОДГОВОРИТЕ