На данашњи дан: Роси завио Бразил у црно!

Италијани су до своје треће титуле светског првака стигли понајвише захваљујући играчу који испрва није ни требало да се нађе на Мундијалу у Шпанији, Паолу Росију.

Фудбал 05.07.2014 | 19:07
На данашњи дан: Роси завио Бразил у црно!

Роси је 1982. заиграо за репрезентацију тек након што му је пред сам старт такмичења национални Савез са три на две године смањио суспензију због клађења и намештања утакмица, а у историју светских првенстава ушао је пресудивши Бразилу у мечу одиграном баш 5. јула.

На том шампионату планете први пут се играло по новом систему, у коме је увећан број тимова (24) био подељен у шест група, из којих су по две најуспешније пролазиле даље – у нове групе. Победници новоформираних група ишли су у полуфинале, а пут "азура" до врха почео је прилично бледо: прву фазу завршили без победе, а прошли су даље само захваљујући поготку више од трећепласираног Камерунаца.

Од тријумфалног похода Италијана не би било ничег да су арбитри признали гол Рожеа Миле Перуу, али како се то није догодило "азури" су успели да наставе са такмичењем, а онда су натрчали на Бразил, који је испрашио Марадонине Аргентинце са 3:1 и тако најавио нове успехе.

Но, управо је Паоло Роси заблистао у другој фази, у којој је са три гола "кариокама" баш на овај дан распршио њихов сан о четвртој титули.

Након те славне победе Итаље, остварене баш петог дана јула, Роси је у полуфиналу пресудио Пољацима постигавши оба поготка на том мечу. У финалу су Италијане чекали Западни Немци, али "азуре" више нико није могао да заустави на путу ка слави.

После мирољубивих 0:0 на полувремену Роси је начео "панцере", а потом су Тардели и Алтобели увећали вођство пре него што је Брајтнер пред сам крај меча постигао утешни гол за коначних 3:1.

Коментари / 0

Оставите коментар