Na današnji dan: Rosi zavio Brazil u crno!

Italijani su do svoje treće titule svetskog prvaka stigli ponajviše zahvaljujući igraču koji isprva nije ni trebalo da se nađe na Mundijalu u Španiji, Paolu Rosiju.

Fudbal 05.07.2014 | 19:07
Na današnji dan: Rosi zavio Brazil u crno!

Rosi je 1982. zaigrao za reprezentaciju tek nakon što mu je pred sam start takmičenja nacionalni Savez sa tri na dve godine smanjio suspenziju zbog klađenja i nameštanja utakmica, a u istoriju svetskih prvenstava ušao je presudivši Brazilu u meču odigranom baš 5. jula.

Na tom šampionatu planete prvi put se igralo po novom sistemu, u kome je uvećan broj timova (24) bio podeljen u šest grupa, iz kojih su po dve najuspešnije prolazile dalje – u nove grupe. Pobednici novoformiranih grupa išli su u polufinale, a put "azura" do vrha počeo je prilično bledo: prvu fazu završili bez pobede, a prošli su dalje samo zahvaljujući pogotku više od trećeplasiranog Kamerunaca.

Od trijumfalnog pohoda Italijana ne bi bilo ničeg da su arbitri priznali gol Rožea Mile Peruu, ali kako se to nije dogodilo "azuri" su uspeli da nastave sa takmičenjem, a onda su natrčali na Brazil, koji je isprašio Maradonine Argentince sa 3:1 i tako najavio nove uspehe.

No, upravo je Paolo Rosi zablistao u drugoj fazi, u kojoj je sa tri gola "kariokama" baš na ovaj dan raspršio njihov san o četvrtoj tituli.

Nakon te slavne pobede Italje, ostvarene baš petog dana jula, Rosi je u polufinalu presudio Poljacima postigavši oba pogotka na tom meču. U finalu su Italijane čekali Zapadni Nemci, ali "azure" više niko nije mogao da zaustavi na putu ka slavi.

Posle miroljubivih 0:0 na poluvremenu Rosi je načeo "pancere", a potom su Tardeli i Altobeli uvećali vođstvo pre nego što je Brajtner pred sam kraj meča postigao utešni gol za konačnih 3:1.

Komentari / 0

Ostavite komentar