Нема казне за 3 267 убијених Срба

У организацији Одбора за његовање традиције ослодилачких ратова Владе РС, у Братунцу је  данас одржана централна манифестација обиљежавања 22 године  од страдања Срба Средњег Подриња у коме је, током рата, убијено 3.267 српских војника и цивила. За злочин над њима  нико није одговарао.

Република Српска 05.07.2014 | 17:28
Нема казне за 3 267 убијених Срба

 

Од 1992.  до 1995. године  на подручју Средњег Подриња страдало је 3.267 српских цивила и војника, а највећа стратишта су  Кравица, Бјеловац, Брежани, Ратковици, Факовици, Загони,  Залазје.

Убијани су и на велике православне празнике, на Божић, Видовдан, на  Петровдан, на кућном прагу, масакрирани, неки још увијек нису пронађени.

Њихови најближи их и данас оплакују, шкрти на ријечима јер кажу чему кад нико за злочин над Србима овог краја није одговарао.

На данашњем комеморативном скупу предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да морамо долазити на овакве скупове због поштовања и памћења оних који су животе или дијелове свог тијела дали за стварање Српске. Она је истакла да се мора наставити и да  преко свих надлежних институција тражити правда за српске жртве и  и одговорност за оне који су злочин починили.  

"То је једна димензија која мора да остане трајна и у власништву свих структура које се налазе у Републици Српској и оне које ће доћи у будућем периоду", истиче Цвијановићева.

"И ове године смо се окупили, прве суботе у јулу мјесецу да одамо дужну почаст свима онима који су убијени, који су страдали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на подручју средњег Подриња, њих је 3 267. Данас ћемо им поменути имена и сјетити се свих њих”, нагласио је Петар Ђокић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Парастос је служен на војничком гробљу у Братунцу, али није како се очекивао дошао епископ зворничко-тузлански Хризостом, као ни најављени предсједник Републике Српске Милорад Додик, а као и предходних година, и овога пута изостао је масовнији одзив  представника међународне заједнице и невладиних организација.

Вијенце испред спомен крста положиле су бројне делегације из Републике Српске, од изасланика предсједника Српске, Народне Скупштине Републике Српске, Амбасаде Русије, БОРС-а, општине Братунац и многих других организација, као и Владе  Србије.

“Влада Републике Србије не може да заборави све што десило на простору Босне и Херцеговине”, рекао је Александар Вулин, министар за борачка питања Србије. Он је додао да  је свака жртва, сваки злочин вриједан бар минуте ћутања и бар покајања.

“Докле год не будемо имали имена и презимена убица као што имамо имена и презимена жртава тешко нам је да гледамо у будућност”, истакао је Вулин.

Поред ове централне манифестација, страдање 69 Срба на Петровдан 1992. године , биће обиљежено 12. јула, када ће  породице посјетити гробља својих најмилијих тада убијених, што је на неки начин утицало на присуство мањег  броја грађана данашњем централном  комеморативном скупу.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

xxл

05.07.2014 18:02

На данашњем комеморативном скупу предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је рекла да морамо долазити на овакве скупове због поштовања и памћења оних који су животе или дијелове свог тијела дали за стварање Српске. Она је истакла да се мора наставити и преко свих надлежних институција тражити правда за српске жртве и одговорност за оне који су злочин починили. "То је једна димензија која мора да остане трајна и у власништву свих структура које се налазе у Републици Српској и оне које ће доћи у будућем периоду", истиче Цвијановићева. Ех баш си се сада сјетила Цвијановићева? Гдје сте били девет година?То је пораз ваше СНСД-ове политике и директно сте криви за то што нико није кривично процесуиран!

ОДГОВОРИТЕ
Name

немања

05.07.2014 18:51

Божија правда је важнија од земаљске упамтите то Срби, молите се Богу и биће нам боље , долазити на свете литургије, а ово су све мученици , слава њиховој славној смрти , да наслиједе царство небеско.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

05.07.2014 19:22

Госпођа Цвијановић на данашњем комеморативном скупу рекла да морамо долазити на овакве скупове због поштовања и памћења оних који су животе дали(вјечна им Слава и мени је брат погинуо).И дијелове свој тијела дали за стварање Српске. Питам премијерку исто и Ђокића зар дата два бубрегу у рату нису дјелови тјела па ми смањујете инвалиднину са 90% на 30% и скидате са стамбене ранг листе Ви мене са својим изјавама доводите до душевног болесника бојим се да несто ружно не направим, Неки дан сам се жалио и доктору.Па сада још Ћургуз, ова његова кандидатура за СНСД, одмах ме асоцира да он од првога дана од када је дошао у Борацку организацију ради за другога само не за борце и да је зато подржавао све законе који су били против интереса бораца и РВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шах

06.07.2014 02:57

Артуковић је све крив за ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

баја

06.07.2014 09:08

Цургуз један од симбола агресије на Републику Српску! Цовјек који је дао све за Републику Српску! А ви тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мандрак

30.06.2016 20:33

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=7уГ5З3ЦwиФ0

ОДГОВОРИТЕ