Nema kazne za 3 267 ubijenih Srba

U organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslodilačkih ratova Vlade RS, u Bratuncu je  danas održana centralna manifestacija obilježavanja 22 godine  od stradanja Srba Srednjeg Podrinja u kome je, tokom rata, ubijeno 3.267 srpskih vojnika i civila. Za zločin nad njima  niko nije odgovarao.

Republika Srpska 05.07.2014 | 17:28
Nema kazne za 3 267 ubijenih Srba

 

Od 1992.  do 1995. godine  na području Srednjeg Podrinja stradalo je 3.267 srpskih civila i vojnika, a najveća stratišta su  Kravica, Bjelovac, Brežani, Ratkovici, Fakovici, Zagoni,  Zalazje.

Ubijani su i na velike pravoslavne praznike, na Božić, Vidovdan, na  Petrovdan, na kućnom pragu, masakrirani, neki još uvijek nisu pronađeni.

Njihovi najbliži ih i danas oplakuju, škrti na riječima jer kažu čemu kad niko za zločin nad Srbima ovog kraja nije odgovarao.

Na današnjem komemorativnom skupu predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da moramo dolaziti na ovakve skupove zbog poštovanja i pamćenja onih koji su živote ili dijelove svog tijela dali za stvaranje Srpske. Ona je istakla da se mora nastaviti i da  preko svih nadležnih institucija tražiti pravda za srpske žrtve i  i odgovornost za one koji su zločin počinili.  

"To je jedna dimenzija koja mora da ostane trajna i u vlasništvu svih struktura koje se nalaze u Republici Srpskoj i one koje će doći u budućem periodu", ističe Cvijanovićeva.

"I ove godine smo se okupili, prve subote u julu mjesecu da odamo dužnu počast svima onima koji su ubijeni, koji su stradali u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na području srednjeg Podrinja, njih je 3 267. Danas ćemo im pomenuti imena i sjetiti se svih njih”, naglasio je Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Parastos je služen na vojničkom groblju u Bratuncu, ali nije kako se očekivao došao episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, kao ni najavljeni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a kao i predhodnih godina, i ovoga puta izostao je masovniji odziv  predstavnika međunarodne zajednice i nevladinih organizacija.

Vijence ispred spomen krsta položile su brojne delegacije iz Republike Srpske, od izaslanika predsjednika Srpske, Narodne Skupštine Republike Srpske, Ambasade Rusije, BORS-a, opštine Bratunac i mnogih drugih organizacija, kao i Vlade  Srbije.

“Vlada Republike Srbije ne može da zaboravi sve što desilo na prostoru Bosne i Hercegovine”, rekao je Aleksandar Vulin, ministar za boračka pitanja Srbije. On je dodao da  je svaka žrtva, svaki zločin vrijedan bar minute ćutanja i bar pokajanja.

“Dokle god ne budemo imali imena i prezimena ubica kao što imamo imena i prezimena žrtava teško nam je da gledamo u budućnost”, istakao je Vulin.

Pored ove centralne manifestacija, stradanje 69 Srba na Petrovdan 1992. godine , biće obilježeno 12. jula, kada će  porodice posjetiti groblja svojih najmilijih tada ubijenih, što je na neki način uticalo na prisustvo manjeg  broja građana današnjem centralnom  komemorativnom skupu.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

xxl

05.07.2014 18:02

Na današnjem komemorativnom skupu predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da moramo dolaziti na ovakve skupove zbog poštovanja i pamćenja onih koji su živote ili dijelove svog tijela dali za stvaranje Srpske. Ona je istakla da se mora nastaviti i preko svih nadležnih institucija tražiti pravda za srpske žrtve i odgovornost za one koji su zločin počinili. "To je jedna dimenzija koja mora da ostane trajna i u vlasništvu svih struktura koje se nalaze u Republici Srpskoj i one koje će doći u budućem periodu", ističe Cvijanovićeva. Eh baš si se sada sjetila Cvijanovićeva? Gdje ste bili devet godina?To je poraz vaše SNSD-ove politike i direktno ste krivi za to što niko nije krivično procesuiran!

ODGOVORITE
Name

nemanja

05.07.2014 18:51

Božija pravda je važnija od zemaljske upamtite to Srbi, molite se Bogu i biće nam bolje , dolaziti na svete liturgije, a ovo su sve mučenici , slava njihovoj slavnoj smrti , da naslijede carstvo nebesko.

ODGOVORITE
Name

RVI

05.07.2014 19:22

Gospođa Cvijanović na današnjem komemorativnom skupu rekla da moramo dolaziti na ovakve skupove zbog poštovanja i pamćenja onih koji su živote dali(vječna im Slava i meni je brat poginuo).I dijelove svoj tijela dali za stvaranje Srpske. Pitam premijerku isto i Đokića zar data dva bubregu u ratu nisu djelovi tjela pa mi smanjujete invalidninu sa 90% na 30% i skidate sa stambene rang liste Vi mene sa svojim izjavama dovodite do duševnog bolesnika bojim se da nesto ružno ne napravim, Neki dan sam se žalio i doktoru.Pa sada još Ćurguz, ova njegova kandidatura za SNSD, odmah me asocira da on od prvoga dana od kada je došao u Boracku organizaciju radi za drugoga samo ne za borce i da je zato podržavao sve zakone koji su bili protiv interesa boraca i RVI.

ODGOVORITE
Name

Šah

06.07.2014 02:57

Artuković je sve kriv za ovo

ODGOVORITE
Name

baja

06.07.2014 09:08

Curguz jedan od simbola agresije na Republiku Srpsku! Covjek koji je dao sve za Republiku Srpsku! A vi tako.

ODGOVORITE
Name

mandrak

30.06.2016 20:33

https://www.youtube.com/watch?v=7uG5Z3CwiF0

ODGOVORITE