WБ: Квитова разбила Бушар за другу титулу!

Чехиња Петра Квитова по други пут у каријери освојила је титулу на Вимблдону, победом над Јуџини Бушар резултатом 6:3, 6:0.

Тенис 05.07.2014 | 16:39
WБ: Квитова разбила Бушар за другу титулу!

Квитова је одиграла феноменалан меч против младе Бушар и поновила успех из 2011. године, када је освојила први пехар на теренима Ол Ингланд Клаба.

Канађанка није успела да понови игру из претходног дела године, пошто је била потпуно одузета тремом због чињенице да игра прво финале на Грен слемовима.

Ово је био други међусобни меч две тенисерке и други убедљив тријумф Квитове. Чехиња је славила једином претходном са 6:3, 6:2, прошле године на турниру у Торонту.

Агресивној противници парирала је само на старту меча, али је од резултата 2:1 на терену постојала само једна играчица.

Разлог пораза Бушар мора тражити у очајном сервису, пошто је проценат освојених поена и на први и на други био испод 50 процената. Лош почетни ударац проузроковао је да Квитова направи чак шест брејкова за 55 минута.

И поред лошег финала, Јуџини може бити задовољна сезоном, пошто ће од понедељка бити седма тенисерка света. Она први пут улази међу најбољих 10 и постаје најбоље рангирана Канађанка икад и једина која је стигла до завршнице неког Грен слема.

Са друге стране, Петра Квитова се тријумфално вратила после две сушне сезоне, а велика агресивност донела јој је тријумф у овом мечу и повратак на четврто место WТА листе.

Она је меч завршила са чак 20 винера више у односу на противницу (28:8) и само осам неизнуђених грешака више (12:4). Коначан резултат од 61:37 у освојеним поенима говори о доминацији чешке тенисерке.

„Желим да честитам Петри, играла је фантастично у ове две недеље. Било је веома тешко за мене данас, али сам поносна како сам одиграла цео турнир. обожавам овај турнир и једва чекам да се вратим следеће године. Ово је корак у правом смеру, али нисам баш све заслужила што сте ми пружили, овом игром у финалу“, рекла је Бушар одмах после меча.

Квитова је изјавила да је била потпуно спремна за финале, захваљујући њеном тренеру Давиду Котизи.

„Сјајна тактика мог тренера. Много сам желела да будем овде поново. Јуџини је имала сјајан турнир и надам се да ће се брзо вратити у финале Вимблдона. Меч је био тежак ментално. Већ сам била овде, али никада не знате како ће све функционисати. Невероватан успех и тренуци за мене, желим да се захвалим свима који су били уз мене и да титулу посветим оцу коме је сутра рођендан“, рекла је шампионка Петра Квитова на церемонији доделе пехара.

Канађанка је и поред чињенице да игра први пут у финалима Грен слема меч отворила својим сервисом и то је одлично учинила. Успела је да издржи притисакпротивнице и стигне до 1:0.

Квитова је потом била још убедљивија и до изједначења је стигла изгубивши један поен. Трећи гем меча Бушар је отворила са два добра сервиса, али је Квитова одговорила снажним ритернима и бекхендима. Везала је три поена, стигла до брејк лопте, али је погрешила. Међутим, код друге није погрешила и одмах преузела контролу у мечу – 2:1.

Бекхенд је у првој фази меча слушао Чехињу, а уз снажан сервис лако је дошла до две гем лопте. Ипак, тада је прорадио ритерн Јуџини, али све што је успела је да изједначи и Квитова је повела са 3:1, после феноменалног поена.

Пропуштене прилике у прошлом гему лоше су утицале на Канађанку, која је веома лако поклонила прва два поена. После нове дупле сервис грешке пружила је поново две брејк лопте, које је овога пута спасла добрим сервисима. Спасла је и трећу и некако смањила на 3:2.

И поред неискоришћених шанси да практично обезбеди сет Квитова је наставила да бомбардује са основне линије и лагано повела са 4:2.

Оно што није успела у претходном, урадила је у седмом гему. Бушар се поново уплашила што је проузроковало сервис грешку, да би Квитова јаким форхендом по паралели стигла до дуплог брејка и вођства од 5:2.

Тада се Јуџини по први пут пробудила од почетка меча и почела да чита сервисе противнице. На 15:30 је погодила диван пасинг из бекхенда, а онда одличним ритерном смањила на 5:3.

Међутим, поново сервис и поново исти проблеми. Квитова је без проблема одговарала на сваки почетни ударац и бекхендима бележила директне поене. Без проблема је била на 0:40, пропустила прве две сет лопте, али је код треће погодила ритерн форхендом и натерала Јуџини на грешку – 6:3.

Како је завршен први, тако је почео и други сет. Квитова је одиграла гем без изгубљеног поена, а онда за тили час дошла до две везане брејк лопте. Прву је Бушар спасла, али је код друге направила грешку и Чехиња је повела са 2:0.

У тим тренуцима Петра је погађала све против неискусне ривалке – форхенд дијагонала, па два добра сервиса и на семафору је већ 3:0.

Чинило се да ће Канађанка коначно прекинути црну серију када је сервисима повела са 40:15, али је Квитова новим ритерном и пасинг шотом стигла до дјуса. Једним успешним челенџом пореметила је Бушар и повела са великих 4:0 у другом сету.

Није се зауставила до краја, добила и наредна два гема и после 55 минута освојила своју другу титулу на Вимблдону.

Коментари / 0

Оставите коментар