WB: Kvitova razbila Bušar za drugu titulu!

Čehinja Petra Kvitova po drugi put u karijeri osvojila je titulu na Vimbldonu, pobedom nad Judžini Bušar rezultatom 6:3, 6:0.

Tenis 05.07.2014 | 16:39
WB: Kvitova razbila Bušar za drugu titulu!

Kvitova je odigrala fenomenalan meč protiv mlade Bušar i ponovila uspeh iz 2011. godine, kada je osvojila prvi pehar na terenima Ol Ingland Klaba.

Kanađanka nije uspela da ponovi igru iz prethodnog dela godine, pošto je bila potpuno oduzeta tremom zbog činjenice da igra prvo finale na Gren slemovima.

Ovo je bio drugi međusobni meč dve teniserke i drugi ubedljiv trijumf Kvitove. Čehinja je slavila jedinom prethodnom sa 6:3, 6:2, prošle godine na turniru u Torontu.

Agresivnoj protivnici parirala je samo na startu meča, ali je od rezultata 2:1 na terenu postojala samo jedna igračica.

Razlog poraza Bušar mora tražiti u očajnom servisu, pošto je procenat osvojenih poena i na prvi i na drugi bio ispod 50 procenata. Loš početni udarac prouzrokovao je da Kvitova napravi čak šest brejkova za 55 minuta.

I pored lošeg finala, Judžini može biti zadovoljna sezonom, pošto će od ponedeljka biti sedma teniserka sveta. Ona prvi put ulazi među najboljih 10 i postaje najbolje rangirana Kanađanka ikad i jedina koja je stigla do završnice nekog Gren slema.

Sa druge strane, Petra Kvitova se trijumfalno vratila posle dve sušne sezone, a velika agresivnost donela joj je trijumf u ovom meču i povratak na četvrto mesto WTA liste.

Ona je meč završila sa čak 20 vinera više u odnosu na protivnicu (28:8) i samo osam neiznuđenih grešaka više (12:4). Konačan rezultat od 61:37 u osvojenim poenima govori o dominaciji češke teniserke.

„Želim da čestitam Petri, igrala je fantastično u ove dve nedelje. Bilo je veoma teško za mene danas, ali sam ponosna kako sam odigrala ceo turnir. obožavam ovaj turnir i jedva čekam da se vratim sledeće godine. Ovo je korak u pravom smeru, ali nisam baš sve zaslužila što ste mi pružili, ovom igrom u finalu“, rekla je Bušar odmah posle meča.

Kvitova je izjavila da je bila potpuno spremna za finale, zahvaljujući njenom treneru Davidu Kotizi.

„Sjajna taktika mog trenera. Mnogo sam želela da budem ovde ponovo. Judžini je imala sjajan turnir i nadam se da će se brzo vratiti u finale Vimbldona. Meč je bio težak mentalno. Već sam bila ovde, ali nikada ne znate kako će sve funkcionisati. Neverovatan uspeh i trenuci za mene, želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene i da titulu posvetim ocu kome je sutra rođendan“, rekla je šampionka Petra Kvitova na ceremoniji dodele pehara.

Kanađanka je i pored činjenice da igra prvi put u finalima Gren slema meč otvorila svojim servisom i to je odlično učinila. Uspela je da izdrži pritisakprotivnice i stigne do 1:0.

Kvitova je potom bila još ubedljivija i do izjednačenja je stigla izgubivši jedan poen. Treći gem meča Bušar je otvorila sa dva dobra servisa, ali je Kvitova odgovorila snažnim riternima i bekhendima. Vezala je tri poena, stigla do brejk lopte, ali je pogrešila. Međutim, kod druge nije pogrešila i odmah preuzela kontrolu u meču – 2:1.

Bekhend je u prvoj fazi meča slušao Čehinju, a uz snažan servis lako je došla do dve gem lopte. Ipak, tada je proradio ritern Judžini, ali sve što je uspela je da izjednači i Kvitova je povela sa 3:1, posle fenomenalnog poena.

Propuštene prilike u prošlom gemu loše su uticale na Kanađanku, koja je veoma lako poklonila prva dva poena. Posle nove duple servis greške pružila je ponovo dve brejk lopte, koje je ovoga puta spasla dobrim servisima. Spasla je i treću i nekako smanjila na 3:2.

I pored neiskorišćenih šansi da praktično obezbedi set Kvitova je nastavila da bombarduje sa osnovne linije i lagano povela sa 4:2.

Ono što nije uspela u prethodnom, uradila je u sedmom gemu. Bušar se ponovo uplašila što je prouzrokovalo servis grešku, da bi Kvitova jakim forhendom po paraleli stigla do duplog brejka i vođstva od 5:2.

Tada se Judžini po prvi put probudila od početka meča i počela da čita servise protivnice. Na 15:30 je pogodila divan pasing iz bekhenda, a onda odličnim riternom smanjila na 5:3.

Međutim, ponovo servis i ponovo isti problemi. Kvitova je bez problema odgovarala na svaki početni udarac i bekhendima beležila direktne poene. Bez problema je bila na 0:40, propustila prve dve set lopte, ali je kod treće pogodila ritern forhendom i naterala Judžini na grešku – 6:3.

Kako je završen prvi, tako je počeo i drugi set. Kvitova je odigrala gem bez izgubljenog poena, a onda za tili čas došla do dve vezane brejk lopte. Prvu je Bušar spasla, ali je kod druge napravila grešku i Čehinja je povela sa 2:0.

U tim trenucima Petra je pogađala sve protiv neiskusne rivalke – forhend dijagonala, pa dva dobra servisa i na semaforu je već 3:0.

Činilo se da će Kanađanka konačno prekinuti crnu seriju kada je servisima povela sa 40:15, ali je Kvitova novim riternom i pasing šotom stigla do djusa. Jednim uspešnim čelendžom poremetila je Bušar i povela sa velikih 4:0 u drugom setu.

Nije se zaustavila do kraja, dobila i naredna dva gema i posle 55 minuta osvojila svoju drugu titulu na Vimbldonu.

Komentari / 0

Ostavite komentar