Соренсен: БиХ чека столица у Бриселу

Петер Соренсен, специјални представник ЕУ у БиХ, казао је да БиХ и друге земље западног Балкана које имају јасну перспективу када је ријеч о чланству припадају ЕУ. У Бриселу је столица која чека БиХ.

Босна и Херцеговина 04.07.2014 | 20:38
Соренсен: БиХ чека столица у Бриселу

"Европске интеграције мијењају регион, јер је доказано да економски бенефити, као што је побољшање трговине, помаже државама да се трансформишу и изграде ближе регионалне везе јер уводе сличне економске и правне реформе, а све са циљем квалификовања за чланство у ЕУ", казао је Соренсен у интервјуу за портал Еуропеан Wестерн Балканс.

Соренсен вјерује да кроз реформе које ће отворити пут ка ЕУ, БиХ може да осјети реалан напредак у економији, као и у стандарду грађана, те правосудном систему.

"Лидери ЕУ су изразили своју потпуну посвећеност. Често је понављано из Брисела, али и других пријестоница земаља чланица, да рад на ЕУ пројекту неће бити завршен док се не придруже и земље западног Балкана.

Наравно, најважније је мишљење грађана БиХ. Знамо из истраживања јавног мјењења да велика већина грађана жели да се БиХ придружи ЕУ. Бх. грађани желе да се придруже Унији, јер желе посао, желе просперитет и сигурност", истакао је Соренсен.

Различити нивои власти, казао је он, који су укључени у европске интеграције у БиХ треба да признају да заостају док су друге земље у региону кренуле напријед и интензивирају своје напоре за реформе.

"Као прво, то су бх. институције и лидери који имају главну улогу и највећу одговорност. Они морају да ЕУ реформе ставе изнад свакодневне политике и створе начине да се закони усвоје, фондови имплементирају те услови испуне како би БиХ постала земља кандидат", истакао је Соренсен.

Он је поручио да глас цивилног друштва мора да буде далеко снажнији, те да пословна заједница мора такође да утиче, јер је јединствено тржиште ЕУ велика шанса за њих.

"И грађани морају да захтијевају одговорност од својих изабраних представника. Све ово је неохподно да земља крене напријед", поручио је Соренсен.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар