Одштета од града само воћарима

Прије непуних десет дана град је начинио огромне штете на свим усјевима, али пара има само за воћаре, бар тако стоји у допису Министарства пољопривреде Републике Српске.

Република Српска 04.07.2014 | 19:35
Одштета од града само воћарима

Наложено је локалним заједницима да сачине комисије које ће извршити попис штете.

Помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић у свом допису истиче: "Нашли смо одређена средства у буџету из којих можемо обештетити воћаре који су страдали од града.За сада није дефинисано да ли ће овим обештећењем бити обухваћени и повртари. Још немамо јасан став министарства у том погледу. За сада извјесни су само воћари."

Овакав потез Министарства наишао је на осуду пољопривредника из Семберије, гдје је прво у поплави, а сада и градом уништено више хиљада хектара поврћа и стрних жита.

"Ја не знам одакле средства у Министарству. Овај град је био прије четири, пет дана и они су већ нашли шему да плате воћарима, а нас је поплава тукла, послије је наишао овај лед, све је то уништило. Код мене конкретно 100 дунума сјеменског сунцокрета, 100 дунума пшеница нико се није окренуо и најмање, а већ су нашли средства за воћаре. Ми добро знамо ко посједује те највеће воћњаке и то је једна велика срамота и брука", истиче пољопривредник Бошко Радић из Удружења "Села Семберије".

"Изгледа да само воћари у овој држави се баве производњом, а нико други. Ако је град учинио штету, начинио је свима, а не само воћарима. И нама су овдје штете од 20 до 50 посто", каже пољопривредник из Којчиновца код Бијељине Миодраг Перковић.

И из Удружења пољопривредника Републике Српске осуде.

"Не би било реално да се исплати једним. Може се и без трешње, крушке, вишње, али без хљеба не може", истиче Љубо Малетић.

Пољопривредници траже под хитно састанак са министром пољопривреде да се разријеши ова ситуација.

И у Градској управи Бијељине добили су налог министарства да ураде попис газдинстава који су претрпјели штету, али сада нису добили упутства ко ће добити помоћ, а ко не.

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јабучило

04.07.2014 17:39

Све ми се чини да је страдала породична плантажа јабука Додикових?

ОДГОВОРИТЕ