Odšteta od grada samo voćarima

Prije nepunih deset dana grad je načinio ogromne štete na svim usjevima, ali para ima samo za voćare, bar tako stoji u dopisu Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska 04.07.2014 | 19:35
Odšteta od grada samo voćarima

Naloženo je lokalnim zajednicima da sačine komisije koje će izvršiti popis štete.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić u svom dopisu ističe: "Našli smo određena sredstva u budžetu iz kojih možemo obeštetiti voćare koji su stradali od grada.Za sada nije definisano da li će ovim obeštećenjem biti obuhvaćeni i povrtari. Još nemamo jasan stav ministarstva u tom pogledu. Za sada izvjesni su samo voćari."

Ovakav potez Ministarstva naišao je na osudu poljoprivrednika iz Semberije, gdje je prvo u poplavi, a sada i gradom uništeno više hiljada hektara povrća i strnih žita.

"Ja ne znam odakle sredstva u Ministarstvu. Ovaj grad je bio prije četiri, pet dana i oni su već našli šemu da plate voćarima, a nas je poplava tukla, poslije je naišao ovaj led, sve je to uništilo. Kod mene konkretno 100 dunuma sjemenskog suncokreta, 100 dunuma pšenica niko se nije okrenuo i najmanje, a već su našli sredstva za voćare. Mi dobro znamo ko posjeduje te najveće voćnjake i to je jedna velika sramota i bruka", ističe poljoprivrednik Boško Radić iz Udruženja "Sela Semberije".

"Izgleda da samo voćari u ovoj državi se bave proizvodnjom, a niko drugi. Ako je grad učinio štetu, načinio je svima, a ne samo voćarima. I nama su ovdje štete od 20 do 50 posto", kaže poljoprivrednik iz Kojčinovca kod Bijeljine Miodrag Perković.

I iz Udruženja poljoprivrednika Republike Srpske osude.

"Ne bi bilo realno da se isplati jednim. Može se i bez trešnje, kruške, višnje, ali bez hljeba ne može", ističe Ljubo Maletić.

Poljoprivrednici traže pod hitno sastanak sa ministrom poljoprivrede da se razriješi ova situacija.

I u Gradskoj upravi Bijeljine dobili su nalog ministarstva da urade popis gazdinstava koji su pretrpjeli štetu, ali sada nisu dobili uputstva ko će dobiti pomoć, a ko ne.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jabučilo

04.07.2014 17:39

Sve mi se čini da je stradala porodična plantaža jabuka Dodikovih?

ODGOVORITE