Скопље: Албанци се сукобили с полицијом

Неколико хиљада људи сукобило се данас у Скопљу са полицијом током протеста због пресуде шесторици Албанаца због убиства петорице Македонаца на Ускрс 2012. године. У сукобима је повређено неколико
људи, а има и ухапшених.

Регион 04.07.2014 | 18:00
Скопље:  Албанци се сукобили с полицијом

Демонстранти су се најпре окупили испред Јаја Пашине џамије у претежно албанском делу града, одакле су дошли до зграде суда у центру Скопља, где су почели флашама и камењем да гађају полицију и суд.

Репортер Ројтерса јавио је да је неколико људи повређено, а други су ухапшени.

Македонски медији наводе да има на десетине повређених.

Полицајци су, према речима очевидаца, на демонстранте бацили шок бомбе и сузавац, покушавајући да потисну окупљене ка албанском делу града.

Демонстранти су носили албанске заставе, као и транспаренте "Нисмо терористи" и "Тражимо правду".Викали су "Јанкуловска је терориста", "ОВК", "Стоп монитираним процесима"," Велика Албанија", "Полицијска држава"...

До ескалације протеста је дошло испред Основног суда у Скопљу, када су демонстранти бацили неколико каменица у правцу Суда и тиме подстакли реаговање припадника Специјалне полиције која је одговорила сузавцем, али и воденим топовима.

Спаљено је, како се наводи, неколико контејнера, а демонстранти беже у околне улице.

Протест је почео пред почетак џуме (главне молитве петком за муслимане) када је преко 5.000 македонских Албанаца кренуло према Суду.

Позив на протесте је објављен путем социјалних мрежа а организатори протеста су се представили као актгивисти за људска права који, како тврде, имају подршку и чланова породица шесторице Албанаца осуђених на доживотни затвор.

Суд у Скопљу је у понедељак осудио на доживотне казне Алила Демирија, Африма Исмаиловића, Агима Исмаиловића, Фејзија Азирија, Хакија Азирија и Самија Љуту због убиства петорице Македонаца.

Ослобођен је седми оптужени Сејди Рама, али је Тужилаштво најавило да ће се жалити на ослобађајућу пресуду.

Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хр

04.07.2014 18:41

Македонцима је потребна република, за то су гласали.

ОДГОВОРИТЕ