Парастос за убијене Србе у Крњићима

Служењем парастоса у порти цркве Светог пророка Илије у Крњићима код Сребренице данас су обиљежене 22 године од страдања 24 српска цивила и војника из овог села, које су муслиманске снаге из Сребренице и околних села убиле 5. јула 1992. године.

Република Српска 04.07.2014 | 14:33
Парастос за убијене Србе у Крњићима

Представници Борачке организације, породице и сродници убијених Срба из Крњића још једном су поновили да за злочин над њиховим најмилијим још нико није одговарао.

Чланови породица убијених кажу да их боли неправда, јер су међународно и правосуђе БиХ остали глуви на ове злочине.

На страдање 5. јула 1992.године у Крњићима подсјетио је мјештанин Драги Јовановић, који каже да су тог дана убијени сви Срби који нису могли побјећи.

Према његовим ријечима, у нападу муслиманских снага из Сребренице и околних села, опљачкане су и попаљене све куће, школа, задружни дом и други објекти, док је црква оскрнављена.

Тог кобног дана у Крњићима је убијен стари и непокретни сеоски учитељ у пензији Васо Парача, чије је тијело спаљено на ватри, коју су у кући наложили његови бивши ученици.

Преживјели мјештани Крњића причају да је тог трагичног дана, осим у кући запаљеног учитеља Васе, убијен директор школе Раде Тримановић, старица Сока Вујић, док је свештеник Слободан Лазаревић убијен у тренутку док је обављао сахрану.

Радовану Симићу масакриран је осамдесетогодишњи дјед Илија, којег су са штапом у руци и шајкачом на глави затекли у кући. У нападу муслиманских снага свирепо су убијени његов брат Вељко и рођаци Недељко и Драгутин.

Неке од жртава пронађене су тек 15 и више дана након убистава.

Мјештанин Драги Јовановић каже да је до рата у Крњићима било око 40 српских домаћинстава и да се у ово село није вратила ниједна породица.

"Бивши мјештани се још нису вратили у Крњиће, јер немају никакве услове за повратак. Пут до села није обновљен као ни куће у селу, навео је Јовановић

Цвијеће на спомен-обиљежје страдалим мјештанима овог сребреничког села положила је делегација општинске Борачке организације.

Секретар ове организације Милош Миловановић каже да су Крњићи једно у низу сребреничких села у којима су муслиманске снаге починиле стравичне злочине и извршиле етничко чишћење, које су на овом простору започеле у априлу 1992. године.

Он наглашава да за те злочине још нико није одговарао, али да се мора истрајати у тражењу правде за све невино страдале.

"На нашим потомцима остаје обавеза и аманет да истрају у борби за истину и правду, те да они који су починили злочин одговарају", поручио је Миловановић.

Парастос у Крњићима служен је данас, јер ће сутра у Братунцу бити организована централна комеморација настрадалим Србима из средњег Подриња у посљедњем рату.


Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

04.07.2014 17:08

Ма мора да сте погријесили ови су се сигурно сами попалили и измасакрирали,јадни муслимани они то незнају,они су носили торте и колаче на ратисте

ОДГОВОРИТЕ