Parastos za ubijene Srbe u Krnjićima

Služenjem parastosa u porti crkve Svetog proroka Ilije u Krnjićima kod Srebrenice danas su obilježene 22 godine od stradanja 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela, koje su muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela ubile 5. jula 1992. godine.

Republika Srpska 04.07.2014 | 14:33
Parastos za ubijene Srbe u Krnjićima

Predstavnici Boračke organizacije, porodice i srodnici ubijenih Srba iz Krnjića još jednom su ponovili da za zločin nad njihovim najmilijim još niko nije odgovarao.

Članovi porodica ubijenih kažu da ih boli nepravda, jer su međunarodno i pravosuđe BiH ostali gluvi na ove zločine.

Na stradanje 5. jula 1992.godine u Krnjićima podsjetio je mještanin Dragi Jovanović, koji kaže da su tog dana ubijeni svi Srbi koji nisu mogli pobjeći.

Prema njegovim riječima, u napadu muslimanskih snaga iz Srebrenice i okolnih sela, opljačkane su i popaljene sve kuće, škola, zadružni dom i drugi objekti, dok je crkva oskrnavljena.

Tog kobnog dana u Krnjićima je ubijen stari i nepokretni seoski učitelj u penziji Vaso Parača, čije je tijelo spaljeno na vatri, koju su u kući naložili njegovi bivši učenici.

Preživjeli mještani Krnjića pričaju da je tog tragičnog dana, osim u kući zapaljenog učitelja Vase, ubijen direktor škole Rade Trimanović, starica Soka Vujić, dok je sveštenik Slobodan Lazarević ubijen u trenutku dok je obavljao sahranu.

Radovanu Simiću masakriran je osamdesetogodišnji djed Ilija, kojeg su sa štapom u ruci i šajkačom na glavi zatekli u kući. U napadu muslimanskih snaga svirepo su ubijeni njegov brat Veljko i rođaci Nedeljko i Dragutin.

Neke od žrtava pronađene su tek 15 i više dana nakon ubistava.

Mještanin Dragi Jovanović kaže da je do rata u Krnjićima bilo oko 40 srpskih domaćinstava i da se u ovo selo nije vratila nijedna porodica.

"Bivši mještani se još nisu vratili u Krnjiće, jer nemaju nikakve uslove za povratak. Put do sela nije obnovljen kao ni kuće u selu, naveo je Jovanović

Cvijeće na spomen-obilježje stradalim mještanima ovog srebreničkog sela položila je delegacija opštinske Boračke organizacije.

Sekretar ove organizacije Miloš Milovanović kaže da su Krnjići jedno u nizu srebreničkih sela u kojima su muslimanske snage počinile stravične zločine i izvršile etničko čišćenje, koje su na ovom prostoru započele u aprilu 1992. godine.

On naglašava da za te zločine još niko nije odgovarao, ali da se mora istrajati u traženju pravde za sve nevino stradale.

"Na našim potomcima ostaje obaveza i amanet da istraju u borbi za istinu i pravdu, te da oni koji su počinili zločin odgovaraju", poručio je Milovanović.

Parastos u Krnjićima služen je danas, jer će sutra u Bratuncu biti organizovana centralna komemoracija nastradalim Srbima iz srednjeg Podrinja u posljednjem ratu.


Izvor: SRNA

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

04.07.2014 17:08

Ma mora da ste pogrijesili ovi su se sigurno sami popalili i izmasakrirali,jadni muslimani oni to neznaju,oni su nosili torte i kolače na ratiste

ODGOVORITE