Министар одбране Украјине: Вратићемо Крим

Нови министар одбране Украјине Валериј Хелетеј рекао је да ће власти у Кијеву повратити Крим, припојен Русији у марту после народног референдума.

Свијет 04.07.2014 | 10:41
Министар одбране Украјине: Вратићемо Крим

У обраћању украјинском парламенту пошто је у четвртак потврђен његов избор за министра одбране, Хелетеј је рекао: "Имаћемо победничку параду...у украјинском Севастопољу", пренео је Би-Би-Си.

Та реченица наишла је на аплауз посланика Врховне Раде.

Статус Севастопоља, матичне луке руске Црноморске флоте већ вековима, оспоравала је Москва још пре него што је Крим припојен руској територији.

Хелетеја (46) је за новог министра одбране именовао председник Петро Порошенко, који је за њега рекао да ће радити дан и ноћ да ојача способности украјинских оружаних снага како би се спречила могућност да било ко "планира напад" на Украјину.

У четвртак је у Украјини изабран и нови начелник генералштаба Виктор Муженко.

Најмање пет украјинских војника је погинуло, а 28 рањено откако је, у понедељак, Порошенко обуставио једнострано примирје у сукобу с проруским снагама на истоку Украјине.

Порошенко је постављање нових људи у сектору одбране образложио потребом да Украјина добије јаку и реформисану војску, способну да брани земљу.

На рачун војске, међутим, све више стижу и оптужбе за корупцију.

Кијев покушава да поврати контролу на истоку земље, где је у сукобима украјинске војске и проруских снага од априла више од 400 људи изгубило живот.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

04.07.2014 08:49

Крим је Русија и био је Русија и прије него је Украјинац тадашњи предсједник СССР-а "поклонио као да је његов" Украјини!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рсрпска

04.07.2014 09:34

Чуј да брани Украјину, а убија дјецу у Украјини и напада Украјину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

04.07.2014 10:13

Вратићете кад и ми РСК вратимо или Косово

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеки

04.07.2014 10:47

Засто запад не бомбардује све украјинске градове јер је украјинска војска напала цивиле и изазвала избјеглицку кризу...сви украјнски градови ,мостови,фабрике,цивилни циљеви,радио,телевизије,итд под хитно НАТО треба бобардовати. Је ли тако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

04.07.2014 17:21

Научна фантастика хахаха

ОДГОВОРИТЕ