На данашњи дан: Не отписујте Нијемце

Један од најчуднијих шампионата планете одржан у Швајцарској 1954, када је постављен и данас важећи рекорд ефикасности, како укупној тако и по оној која је „мађарска лака коњица“ поставила са 27 погодака а онда на опште запрепаштење поражена од Немаца у великом финалу - одиграном баш на овај дан.

Фудбал 04.07.2014 | 09:33
На данашњи дан: Не отписујте Нијемце

Био је то први Мундијал на коме су играчи почели да размењују дресове после одигране утакмице, а и први у историји шампионата света чију је церемонију свечаног отварања могао да прати и ТВ аудиторијум. Уједно, први пут је један од учесника Светског првенства одређен бацањем новчића: Турци и Шпанци ни после мајсторице нису решили питање победника па је о месту које води у Швајцарску одлучивао жреб. Поједини тврде да је он обављен бацањем новчића, поједини да су се извлачиле сламчице, но у сваком случају било би занимљиво видети како би се у ова модерна времена неко помирио са судбином да на Мундијал не иде само зато што је „било писмо, а не глава“, или обрнуто.

Да се нешто чудно спрема најавио је и необични формат такмичења, у коме је 16 репрезентација било сврстано у четири групе с тим што су у свакој постављена два носиоца - која међусобно нису играла. Нису тада важила правила о међусобним дуелима који одлучују о коначном пласману два тима са истим бројем бодова, већ се играо додатни меч баража, а управо је тим путем Немачка кренула до титуле.

Пажња је, међутим, била усмерена на доминантне Мађаре и њихов четвртфинални дуел са сјајним Бразилом, који је после пораза од 4:2 тешко поднео елиминацију па је дошло до свеопште макљаже у свлачионици после које су селектор “лаке коњице” Себеш и репрезентативац Бразила Пињеиро морали да потраже помоћ у болници.

Хроничари фудбала тврде да је дуел Мађарска - Уругвај у полуфиналу један од најбољих икада виђених на шампионату планете, а “лака коњица” је победом од 4:2 нанела уругвјаским фудбалерима први мундијалски пораз у њиховој историји. Са друге стране, Немци су очекивано савладали нејаке Аустријанце (6:1) и све је било спремно за финале у коме се очекивала лака победа Мађара.

Очекивала, јер су у групи декласирали Немце са 8:3, а у финалу повели са 2:0 за само осам уводних минута. Тада је почело чувено "чудо у Берну".

Баш на овај дан пре тачно 60 година, “панцери” су успели да направе преокрет, а тријумф од 3:2 за титулу навео је одлазећег председника ФИФА Жила Римеа да изговори антологијску реченицу “Никада не отписујте Немце”.

А како су то Немци стигли до великог преокрета, погледајте на следецем линку.

хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=ЈГООСВЕс-8г

Коментари / 0

Оставите коментар