Na današnji dan: Ne otpisujte Nijemce

Jedan od najčudnijih šampionata planete održan u Švajcarskoj 1954, kada je postavljen i danas važeći rekord efikasnosti, kako ukupnoj tako i po onoj koja je „mađarska laka konjica“ postavila sa 27 pogodaka a onda na opšte zaprepaštenje poražena od Nemaca u velikom finalu - odigranom baš na ovaj dan.

Fudbal 04.07.2014 | 09:33
Na današnji dan: Ne otpisujte Nijemce

Bio je to prvi Mundijal na kome su igrači počeli da razmenjuju dresove posle odigrane utakmice, a i prvi u istoriji šampionata sveta čiju je ceremoniju svečanog otvaranja mogao da prati i TV auditorijum. Ujedno, prvi put je jedan od učesnika Svetskog prvenstva određen bacanjem novčića: Turci i Španci ni posle majstorice nisu rešili pitanje pobednika pa je o mestu koje vodi u Švajcarsku odlučivao žreb. Pojedini tvrde da je on obavljen bacanjem novčića, pojedini da su se izvlačile slamčice, no u svakom slučaju bilo bi zanimljivo videti kako bi se u ova moderna vremena neko pomirio sa sudbinom da na Mundijal ne ide samo zato što je „bilo pismo, a ne glava“, ili obrnuto.

Da se nešto čudno sprema najavio je i neobični format takmičenja, u kome je 16 reprezentacija bilo svrstano u četiri grupe s tim što su u svakoj postavljena dva nosioca - koja međusobno nisu igrala. Nisu tada važila pravila o međusobnim duelima koji odlučuju o konačnom plasmanu dva tima sa istim brojem bodova, već se igrao dodatni meč baraža, a upravo je tim putem Nemačka krenula do titule.

Pažnja je, međutim, bila usmerena na dominantne Mađare i njihov četvrtfinalni duel sa sjajnim Brazilom, koji je posle poraza od 4:2 teško podneo eliminaciju pa je došlo do sveopšte makljaže u svlačionici posle koje su selektor “lake konjice” Sebeš i reprezentativac Brazila Pinjeiro morali da potraže pomoć u bolnici.

Hroničari fudbala tvrde da je duel Mađarska - Urugvaj u polufinalu jedan od najboljih ikada viđenih na šampionatu planete, a “laka konjica” je pobedom od 4:2 nanela urugvjaskim fudbalerima prvi mundijalski poraz u njihovoj istoriji. Sa druge strane, Nemci su očekivano savladali nejake Austrijance (6:1) i sve je bilo spremno za finale u kome se očekivala laka pobeda Mađara.

Očekivala, jer su u grupi deklasirali Nemce sa 8:3, a u finalu poveli sa 2:0 za samo osam uvodnih minuta. Tada je počelo čuveno "čudo u Bernu".

Baš na ovaj dan pre tačno 60 godina, “panceri” su uspeli da naprave preokret, a trijumf od 3:2 za titulu naveo je odlazećeg predsednika FIFA Žila Rimea da izgovori antologijsku rečenicu “Nikada ne otpisujte Nemce”.

A kako su to Nemci stigli do velikog preokreta, pogledajte na sledecem linku.

https://www.youtube.com/watch?v=JGOOSVEs-8g

Komentari / 0

Ostavite komentar