WБ: Хоћемо ли имати финале Новак - Роџер?

Најбољи српски тенисер покушаће у петак да се трећи пут у каријери пласира у финале Вимблдона. Ривала добро познаје, као и податак да још није изгубио на трави ове године.

Тенис 04.07.2014 | 09:21
WБ: Хоћемо ли имати финале Новак - Роџер?

Рафаел Надал је испао, Енди Мареј такође. Без обзира на то, никако се не може рећи да је пред Новаком лак или лакши пут ка још једном трофеју Вимблдона.

За пласман у финале најпрестижнијег турнира на свету, Ђоковић ће се борити против Григора Димитрова, против којег је последњи пут играо пре 13 месеци, у трећем колу Ролан Гароса. Тада га је победио (6:2, 6:2, 6:3), као и у још два од међусобна четири дуела.

"Бугарски Дејвид Бекам" (како га је назвао Би-Би-Си) успео је да победи Ђоковића само у Мадриду, 2013, на шљаци.

До полуфинала овогодишњег Вимблдона, двојица тенисера дошла су за укупно 22 сата на терену. Ђоковић је током 12 сати игре елиминисао у првом колу Андреја Голубјева, потом је победио Радека Штепанека, затим Жила Симона, па Жоа Вилфреда Цонгу и, у четвртфиналу, борбеног Марина Чилића.

Са друге стране, Димитров је направио велики успех у четвртфиналу, избацивши са турнира браниоца титуле, Ендија Мареја (6:1, 7:6, 6:2). До Шкотланђанина је "нанизао" Рајана Харисона, Лука Савила, Александра Долгополова и Леонарда Мајера.

Мотив Новака Ђоковића добро је познат. Он силно жели пласман у своје треће финале Вимблдона и 14. на Гренд слем турнирима. Ако други пут у каријери освоји трофеј у "Ол Ингланд клубу" поново ће постати први на АТП листи.

"Сви знамо какав је Новак такмичар и како игра када је на свом највишем нивоу. Наравно да знам да ми неће бити лако. Знам и да ме очекује велика борба. Морам да будем веома, веома концентрисан", рекао је Димитров.

Ђоковић је последњи пут на Гренд слему изгубио од играча ван Топ 10 баш на Вимблдону, 2010. године, у дуелу са Томашом Бердихом. Димитров ће се у сваком случају пласирати међу најбољих десет играча од понедељка.

Бугарин ових дана на теренима Вимблдона живи свој сан. Никада није "догурао" оволико далеко на Гренд слем турниру, што потврђује да је у одличној форми.

"Чињеница да ове сезоне није изгубио на трави (девет мечева) довољно говори о његовом квалитету", рекао је српски шампион о свом наредном противнику.

"Сигуран сам да га многи виде као потенцијалног освајача неког Гренд слем турнира. Можда овог, можда неког од следећих... Ове године освајао је трофеје на свакој подлози. То говори и о његовој способности да се прилагоди. Значајно је поправио игру, стиче искуство и за то му дефинитивно користи наступ на овом и сличним такмичењима", додао је Новак.

НОВАК ће постати отац за пар месеци, што га изузетно радује.
- Трудноћа иде добро, хвала на питању. Термин се приближава, стомак расте. Ако имате децу, знате какав је осећај. За нас је то ново поглавље у животу. Ново искуство. Веома смо радосни, шта још могу да кажем. То нам доноси само позитивне ствари. Када ми је Јелена рекла да је трудна била је то најлепша вест коју сам икада чуо. Заједно смо скоро девет година и ово је круна наше везе - говорио је Ђоковић на конференцији за медије.

ДА ЛИ ЗНАТЕ?
о УКОЛИКО узме титулу у Лондону, Новак ће се вратити на прво место на АТП листи.
о НОВАК ће покушати да се пласира у своје 14. гренд слем финале, чиме би се изједначио на седмом месту у историји по овом учинку
о ЂОКОВИЋ јуриша на своју седму гренд слем титулу. Освојио је Аустралијан опен 2008, 2011, 2012. и 2013, Вимблдон 2011. и Ју-Ес опен 2011.
о ДАНАШЊИ меч биће Новаково 23. гренд слем полуфинале. Од последњих 17 слемова, 16 пута је стизао међу четворицу најбољих.
о ПОСЛЕДЊИ пут је Новак изгубио меч од неког ривала ван топ 10 на Вимблдону 2010. када га је савладао Бердих (тада 13.) у полуфиналу.

И у другом мечу дана гледаћемо једног момка који дебитује у Грен слем полуфиналу, у питању је Милош Раонић. Он је на Ролан Гаросу играо четвртфинале, а на Вимблдону бомбардује ривале својим сервисима (147 асова до сада) и изгубио је два сета на путу до полуфинала – од Нишикорија у четвртој рунди и од Кирјиос у четвртфиналу. Претходно је максималним резултатом добио Ебдена, Сока и Кубота.

Раонић игра на заиста високом нивоу, поправио је и кретање, али видећемо колико ће успети да се избори са Федереровим слајсом и блок ритернима.

До сада су се састали четири пута – у три меча у 2012. години Раонић је пружио снажан отпор и узео је по сет, укључујући и дуел у Халеу на трави, а прошле године на Аустралијан опену Федерер је славио у три сета.

“Нисмо играли више од годину дана, мислим да сам ја сада другачији играч. У прошлости сам имао неизвесне мечеве са њиме и тада сам пронашао неке ствари које функционишу против њега, што ми даје веру у победу. Ипак, нема сврхе да много причам, треба то и да урадим“, каже Раонић.

После сензационалне елиминације у другом колу прошле године, Федерер ове сезоне игра изванредно – до сада је само једном на турниру изгубио гем на свој сервис, од Вавринке у четвртфиналу, а осим њега савладао је Лоренција, Милера, Хиралда и Робреда.

Роџер је на терену провео само осам сати и 35 минута, што је за 77 минута мање него у истој фази 2012. године, када је освојио за сада последњу, 17. Грен слем титулу. Ипак, и Федерер је свестан да га у петак очекује најозбиљнији изазов до сада.

“Има изванредан сервис, то је прво што се примети у његовој игри и са тиме се најтеже изборити. Сервис га одржава у мечу, па није ни толико важно како игра на ритерн. Логично је да када ривал има такав сервис, немогуће је очекивати лак меч, нарочито не на трави. Зато ћу се вратити својој игри и ући ћу у меч са размишљањем: ’Да се ја побринем за свој сервис, а на ритерну шта урадим“, казао је Федерер.

Највећи део тениске јавности очекује финале Ђоковић – Федерер, што би био њихов тек други окршај у Грен слем финалу (први је добио Роџер, на УС опену 2007). Ипак, видећемо хоће ли неко од младића рођених деведесетих успети да направи изненађење.

Коментари / 0

Оставите коментар