WB: Hoćemo li imati finale Novak - Rodžer?

Najbolji srpski teniser pokušaće u petak da se treći put u karijeri plasira u finale Vimbldona. Rivala dobro poznaje, kao i podatak da još nije izgubio na travi ove godine.

Tenis 04.07.2014 | 09:21
WB: Hoćemo li imati finale Novak - Rodžer?

Rafael Nadal je ispao, Endi Marej takođe. Bez obzira na to, nikako se ne može reći da je pred Novakom lak ili lakši put ka još jednom trofeju Vimbldona.

Za plasman u finale najprestižnijeg turnira na svetu, Đoković će se boriti protiv Grigora Dimitrova, protiv kojeg je poslednji put igrao pre 13 meseci, u trećem kolu Rolan Garosa. Tada ga je pobedio (6:2, 6:2, 6:3), kao i u još dva od međusobna četiri duela.

"Bugarski Dejvid Bekam" (kako ga je nazvao Bi-Bi-Si) uspeo je da pobedi Đokovića samo u Madridu, 2013, na šljaci.

Do polufinala ovogodišnjeg Vimbldona, dvojica tenisera došla su za ukupno 22 sata na terenu. Đoković je tokom 12 sati igre eliminisao u prvom kolu Andreja Golubjeva, potom je pobedio Radeka Štepaneka, zatim Žila Simona, pa Žoa Vilfreda Congu i, u četvrtfinalu, borbenog Marina Čilića.

Sa druge strane, Dimitrov je napravio veliki uspeh u četvrtfinalu, izbacivši sa turnira branioca titule, Endija Mareja (6:1, 7:6, 6:2). Do Škotlanđanina je "nanizao" Rajana Harisona, Luka Savila, Aleksandra Dolgopolova i Leonarda Majera.

Motiv Novaka Đokovića dobro je poznat. On silno želi plasman u svoje treće finale Vimbldona i 14. na Grend slem turnirima. Ako drugi put u karijeri osvoji trofej u "Ol Ingland klubu" ponovo će postati prvi na ATP listi.

"Svi znamo kakav je Novak takmičar i kako igra kada je na svom najvišem nivou. Naravno da znam da mi neće biti lako. Znam i da me očekuje velika borba. Moram da budem veoma, veoma koncentrisan", rekao je Dimitrov.

Đoković je poslednji put na Grend slemu izgubio od igrača van Top 10 baš na Vimbldonu, 2010. godine, u duelu sa Tomašom Berdihom. Dimitrov će se u svakom slučaju plasirati među najboljih deset igrača od ponedeljka.

Bugarin ovih dana na terenima Vimbldona živi svoj san. Nikada nije "dogurao" ovoliko daleko na Grend slem turniru, što potvrđuje da je u odličnoj formi.

"Činjenica da ove sezone nije izgubio na travi (devet mečeva) dovoljno govori o njegovom kvalitetu", rekao je srpski šampion o svom narednom protivniku.

"Siguran sam da ga mnogi vide kao potencijalnog osvajača nekog Grend slem turnira. Možda ovog, možda nekog od sledećih... Ove godine osvajao je trofeje na svakoj podlozi. To govori i o njegovoj sposobnosti da se prilagodi. Značajno je popravio igru, stiče iskustvo i za to mu definitivno koristi nastup na ovom i sličnim takmičenjima", dodao je Novak.

NOVAK će postati otac za par meseci, što ga izuzetno raduje.
- Trudnoća ide dobro, hvala na pitanju. Termin se približava, stomak raste. Ako imate decu, znate kakav je osećaj. Za nas je to novo poglavlje u životu. Novo iskustvo. Veoma smo radosni, šta još mogu da kažem. To nam donosi samo pozitivne stvari. Kada mi je Jelena rekla da je trudna bila je to najlepša vest koju sam ikada čuo. Zajedno smo skoro devet godina i ovo je kruna naše veze - govorio je Đoković na konferenciji za medije.

DA LI ZNATE?
o UKOLIKO uzme titulu u Londonu, Novak će se vratiti na prvo mesto na ATP listi.
o NOVAK će pokušati da se plasira u svoje 14. grend slem finale, čime bi se izjednačio na sedmom mestu u istoriji po ovom učinku
o ĐOKOVIĆ juriša na svoju sedmu grend slem titulu. Osvojio je Australijan open 2008, 2011, 2012. i 2013, Vimbldon 2011. i Ju-Es open 2011.
o DANAŠNjI meč biće Novakovo 23. grend slem polufinale. Od poslednjih 17 slemova, 16 puta je stizao među četvoricu najboljih.
o POSLEDNjI put je Novak izgubio meč od nekog rivala van top 10 na Vimbldonu 2010. kada ga je savladao Berdih (tada 13.) u polufinalu.

I u drugom meču dana gledaćemo jednog momka koji debituje u Gren slem polufinalu, u pitanju je Miloš Raonić. On je na Rolan Garosu igrao četvrtfinale, a na Vimbldonu bombarduje rivale svojim servisima (147 asova do sada) i izgubio je dva seta na putu do polufinala – od Nišikorija u četvrtoj rundi i od Kirjios u četvrtfinalu. Prethodno je maksimalnim rezultatom dobio Ebdena, Soka i Kubota.

Raonić igra na zaista visokom nivou, popravio je i kretanje, ali videćemo koliko će uspeti da se izbori sa Federerovim slajsom i blok riternima.

Do sada su se sastali četiri puta – u tri meča u 2012. godini Raonić je pružio snažan otpor i uzeo je po set, uključujući i duel u Haleu na travi, a prošle godine na Australijan openu Federer je slavio u tri seta.

“Nismo igrali više od godinu dana, mislim da sam ja sada drugačiji igrač. U prošlosti sam imao neizvesne mečeve sa njime i tada sam pronašao neke stvari koje funkcionišu protiv njega, što mi daje veru u pobedu. Ipak, nema svrhe da mnogo pričam, treba to i da uradim“, kaže Raonić.

Posle senzacionalne eliminacije u drugom kolu prošle godine, Federer ove sezone igra izvanredno – do sada je samo jednom na turniru izgubio gem na svoj servis, od Vavrinke u četvrtfinalu, a osim njega savladao je Lorencija, Milera, Hiralda i Robreda.

Rodžer je na terenu proveo samo osam sati i 35 minuta, što je za 77 minuta manje nego u istoj fazi 2012. godine, kada je osvojio za sada poslednju, 17. Gren slem titulu. Ipak, i Federer je svestan da ga u petak očekuje najozbiljniji izazov do sada.

“Ima izvanredan servis, to je prvo što se primeti u njegovoj igri i sa time se najteže izboriti. Servis ga održava u meču, pa nije ni toliko važno kako igra na ritern. Logično je da kada rival ima takav servis, nemoguće je očekivati lak meč, naročito ne na travi. Zato ću se vratiti svojoj igri i ući ću u meč sa razmišljanjem: ’Da se ja pobrinem za svoj servis, a na riternu šta uradim“, kazao je Federer.

Najveći deo teniske javnosti očekuje finale Đoković – Federer, što bi bio njihov tek drugi okršaj u Gren slem finalu (prvi je dobio Rodžer, na US openu 2007). Ipak, videćemo hoće li neko od mladića rođenih devedesetih uspeti da napravi iznenađenje.

Komentari / 0

Ostavite komentar