Кина забранила рамазански пост

Муслиманима који у Кини који раде као државни службеници, студенти и наставници, забрањено је постити за вријеме светог мјесеца рамазана.

Свијет 04.07.2014 | 09:28
Кина забранила рамазански пост

Државна радио-телевизија је саопштила да се забрана односи на чланове партије, учитеље и младе особе.

Биро за комерцијалне послове из града Турфана је на својој интернет-страници објавио да "државни службеници и студенти не могу постити и учествовати у другим религијским активностима".

Кина је у прошлости уводила забране поста како би се обезбједило добро здравље државних службеника.

"Ако постоји забрана, онда нижи државни службеници желе направити проблем. Држава нема интереса да забрањује практиковање вјере. Ако се то догоди, онда иза тога стоје управо ти запослени", изјавио је за Ал Арабија Њуз шеф Кинеског исламског вијећа Исак Јусеф.

Он се присјетио посјете предсједника Си Ђин Пинга поменутој регији у априлу, током које је посјетио џамију и састао се са представницима муслиманске заједнице у аутономној регији Синђијанг Ујгур.

Синђијанг је регија с муслиманском већином, а кинеска владајућа Комунистичка партија је годинама забрањивала пост, због чега је било смртоносних сукоба Ујгура са државним безбједносним снагама.
У понедељак су власти подстицале Ујгуре да једу бесплатна јела, а провјеравали су и њихове домове с циљем да утврде да ли укућани посте или не.

"Ако Кина настави предузимати овакве мјере и забрањивати пост Ујгурима, започећемо нове конфликте. Позивамо Кину да обезбједи слободу религије за Ујгуре и да заустави политичку репресију рамазана", казао је Дилксат Раксит, портпарол Свјетског конгреса Ујгура.

Извор: Кликс

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

04.07.2014 07:43

Није Кина Србија па да сваки дјихадлија трази нека права која не постоје ни у Турској ни у Саудиској арабији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни Груја

04.07.2014 08:11

Тако и треба. Свака права држава треба да се брине о здрављу својих становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.07.2014 08:52

Сви чланови Комунистичке партије не би требали да посте и да буду религиозни на начин како религије уче,јер су комунисти?Свако у нешто вјерује па и комунисти имају свој свјетоназор и вјеру у своје идеале?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.07.2014 08:57

Ово се заиста треба да односеи на чланове Комунистичке партије,али на остале непартијце не, зато што то већ прелази у тоталитаризам и нарушавање слободе човјека.

ОДГОВОРИТЕ