Kina zabranila ramazanski post

Muslimanima koji u Kini koji rade kao državni službenici, studenti i nastavnici, zabranjeno je postiti za vrijeme svetog mjeseca ramazana.

Svijet 04.07.2014 | 09:28
Kina zabranila ramazanski post

Državna radio-televizija je saopštila da se zabrana odnosi na članove partije, učitelje i mlade osobe.

Biro za komercijalne poslove iz grada Turfana je na svojoj internet-stranici objavio da "državni službenici i studenti ne mogu postiti i učestvovati u drugim religijskim aktivnostima".

Kina je u prošlosti uvodila zabrane posta kako bi se obezbjedilo dobro zdravlje državnih službenika.

"Ako postoji zabrana, onda niži državni službenici žele napraviti problem. Država nema interesa da zabranjuje praktikovanje vjere. Ako se to dogodi, onda iza toga stoje upravo ti zaposleni", izjavio je za Al Arabija Njuz šef Kineskog islamskog vijeća Isak Jusef.

On se prisjetio posjete predsjednika Si Đin Pinga pomenutoj regiji u aprilu, tokom koje je posjetio džamiju i sastao se sa predstavnicima muslimanske zajednice u autonomnoj regiji Sinđijang Ujgur.

Sinđijang je regija s muslimanskom većinom, a kineska vladajuća Komunistička partija je godinama zabranjivala post, zbog čega je bilo smrtonosnih sukoba Ujgura sa državnim bezbjednosnim snagama.
U ponedeljak su vlasti podsticale Ujgure da jedu besplatna jela, a provjeravali su i njihove domove s ciljem da utvrde da li ukućani poste ili ne.

"Ako Kina nastavi preduzimati ovakve mjere i zabranjivati post Ujgurima, započećemo nove konflikte. Pozivamo Kinu da obezbjedi slobodu religije za Ujgure i da zaustavi političku represiju ramazana", kazao je Dilksat Raksit, portparol Svjetskog kongresa Ujgura.

Izvor: Kliks

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Md

04.07.2014 07:43

Nije Kina Srbija pa da svaki djihadlija trazi neka prava koja ne postoje ni u Turskoj ni u Saudiskoj arabiji

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

04.07.2014 08:11

Tako i treba. Svaka prava država treba da se brine o zdravlju svojih stanovnika.

ODGOVORITE
Name

xxl

04.07.2014 08:52

Svi članovi Komunističke partije ne bi trebali da poste i da budu religiozni na način kako religije uče,jer su komunisti?Svako u nešto vjeruje pa i komunisti imaju svoj svjetonazor i vjeru u svoje ideale?

ODGOVORITE
Name

xxl

04.07.2014 08:57

Ovo se zaista treba da odnosei na članove Komunističke partije,ali na ostale nepartijce ne, zato što to već prelazi u totalitarizam i narušavanje slobode čovjeka.

ODGOVORITE