Беч упозорава на џихадисте у БиХ

У БиХ основана су нова радикално-исламистичка села, у којима се стриктно негирају принципи демократског и отвореног друштва, а становници тих села одржавају везе за бечким салафистима - упозорава аустријска обавјештајна агенција БВТ.

Босна и Херцеговина 04.07.2014 | 09:09
Беч упозорава на џихадисте у БиХ

Током протеклих година откривено је да људи из разних земаља, укључујући Аустрију, одлазе у та села.
У том смислу, потенцијалну пријетњу представља стварање подкултурних групација или стриктно одвојених заједница, које могу да проведу индоктринацију и регрутацију нових чланова - наводи аустријска безбједносна служба.

Утврђено је да џихадистички борци са западног Балкана одлазе у Сирију.

Чињеница да се активисти на Балкану "умрежавају" и да су конкретно повезани са групацијама у Западној Европи -  веома је важна за Аустрију.

Извјештај указује да је вишегодишње занемаривање овог проблема изазвало данашњу ситуацију да  се салафистички радикализам, зачет ради стварања озбиљних проблема на Балкану, сада враћа као бумеранг Аустрији.

Како наводи портал "Двадесет комитета" Џона Шиндлера,  професора за безбједносна питања на америчком Поморском факултету, најважнији центар салафистичког радикализма и тероризма у југоисточној Европи је Беч.

Аустријски званичници покушавали су да то сакрију "под тепих",  пошто се тиме нарушава имиџ земље, али су безбједносне службе већ дуже вријеме свјесне озбиљности проблема.

У априлу ове године двије аустријске тинејџерке поријеклом из БиХ отишле су у Сирију ради брака са џихадистима - и то је била медијска сензација.

Мевлид Јашаревић, који је пуцао на Америчку амбасаду у Сарајеву у октобру 2011. године, иако је рођен у Србији, одрастао је у Бечу и тамо се радикализово много више него на Балкану.

Када се погледа уназад ка деведесетим годинама прошлог вијека,  бројни случајеви тероризма и радикализма у југоисточној Европи значајно су повезани са Аустријом, посебно са Бечом.

Портал преноси упозорење аустријских безбједњака из тек објављеног извјештаја за 2013. годину  да је сукоб у Сирији постао  веома популаран међу насилним, екстремним салафистима.

Етнички је разноврстан спектар регрута за сукоб у Сирији, али је мотив јединствен - џихад, упозорава аустријски БВТ.

Агенција у извјештају директно  указује на западни Балкан, тачније на БиХ /Федерацију БиХ/ и њену повезаност са Аустријом, и наводи да је то  кључна веза са растом радикализма и одласком младих добровољаца у Сирију ради џихада.

Извор: Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Мимо

04.07.2014 07:17

Цуј повезани са аустријом смјесно Мало да сте рекли повезани са Турском па могло би проци. Или то раде васи плаценици који управо вребују сиротињу по Босни И саљу у Сирију у рат који сте ви лицно направили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

04.07.2014 07:40

Господо из ЕУ па ви сте их направили због њих ста бомбардовали Србе из Републике Српске, Србију, због њих сте уништили Ирак, Либију, Египат итд. Због њих сте направили прву терористицку државу на свијету Косово, ви сте признали Босну без размисљања, па господо изволите то су резултати ваше профасистицке политике, вама тек проблеми предстоје за сад је то само поцетак

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћери

04.07.2014 08:04

надамо се да ће наше комшије знати да заштите и себе и своју дјецу , а иначе сви морамо бити будни . није никоме у интересу да нам неко ровари и угрожава икога у бих .

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.07.2014 08:16

Беч упозорава на џихедисте у БиХ? Баш Беч који је препун вехабија и вехабијски центар за Европу? Па то барем објављују сви медији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дени

04.07.2014 09:28

Док је неправде на овим просторима све це висе бити радикализма.Вехабије су резултат онога сто се десило у току рата према Босњацима и назалост вратит це се као бумеранг онима који су ово зло и произвели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

04.07.2014 10:39

Слажем се са XXЛ за Беч. Ал да вам кажем да 98% Бошњака не подржава ни вехабизам ни џихадисте ал константним називањем Бошњака Турцима и другим именима индиректно се гурају у радикализам, зато мало више толеранције и свима добро !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

04.07.2014 11:01

Одлицан цланак. Наслов је требао бити: Вањски утицај на зивот народа у БИХ. Зато јер: Двије аустријанке босанског поријекла се удале за милитанте и србијанац Мевлид пуцао на америцку амбасаду у Сарајеву. У оба слуцаја БиХ је зртва посљедица ова два слуцаја а не узрок истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамо

07.07.2014 05:16

БиХ може послужити као примјер равноправности полова, ми имамо и Џихадисткиње и Џихадисте, зар то није модерно, онако европски?

ОДГОВОРИТЕ