Beč upozorava na džihadiste u BiH

U BiH osnovana su nova radikalno-islamistička sela, u kojima se striktno negiraju principi demokratskog i otvorenog društva, a stanovnici tih sela održavaju veze za bečkim salafistima - upozorava austrijska obavještajna agencija BVT.

Bosna i Hercegovina 04.07.2014 | 09:09
Beč upozorava na džihadiste u BiH

Tokom proteklih godina otkriveno je da ljudi iz raznih zemalja, uključujući Austriju, odlaze u ta sela.
U tom smislu, potencijalnu prijetnju predstavlja stvaranje podkulturnih grupacija ili striktno odvojenih zajednica, koje mogu da provedu indoktrinaciju i regrutaciju novih članova - navodi austrijska bezbjednosna služba.

Utvrđeno je da džihadistički borci sa zapadnog Balkana odlaze u Siriju.

Činjenica da se aktivisti na Balkanu "umrežavaju" i da su konkretno povezani sa grupacijama u Zapadnoj Evropi -  veoma je važna za Austriju.

Izvještaj ukazuje da je višegodišnje zanemarivanje ovog problema izazvalo današnju situaciju da  se salafistički radikalizam, začet radi stvaranja ozbiljnih problema na Balkanu, sada vraća kao bumerang Austriji.

Kako navodi portal "Dvadeset komiteta" Džona Šindlera,  profesora za bezbjednosna pitanja na američkom Pomorskom fakultetu, najvažniji centar salafističkog radikalizma i terorizma u jugoistočnoj Evropi je Beč.

Austrijski zvaničnici pokušavali su da to sakriju "pod tepih",  pošto se time narušava imidž zemlje, ali su bezbjednosne službe već duže vrijeme svjesne ozbiljnosti problema.

U aprilu ove godine dvije austrijske tinejdžerke porijeklom iz BiH otišle su u Siriju radi braka sa džihadistima - i to je bila medijska senzacija.

Mevlid Jašarević, koji je pucao na Američku ambasadu u Sarajevu u oktobru 2011. godine, iako je rođen u Srbiji, odrastao je u Beču i tamo se radikalizovo mnogo više nego na Balkanu.

Kada se pogleda unazad ka devedesetim godinama prošlog vijeka,  brojni slučajevi terorizma i radikalizma u jugoistočnoj Evropi značajno su povezani sa Austrijom, posebno sa Bečom.

Portal prenosi upozorenje austrijskih bezbjednjaka iz tek objavljenog izvještaja za 2013. godinu  da je sukob u Siriji postao  veoma popularan među nasilnim, ekstremnim salafistima.

Etnički je raznovrstan spektar regruta za sukob u Siriji, ali je motiv jedinstven - džihad, upozorava austrijski BVT.

Agencija u izvještaju direktno  ukazuje na zapadni Balkan, tačnije na BiH /Federaciju BiH/ i njenu povezanost sa Austrijom, i navodi da je to  ključna veza sa rastom radikalizma i odlaskom mladih dobrovoljaca u Siriju radi džihada.

Izvor: Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mimo

04.07.2014 07:17

Cuj povezani sa austrijom smjesno Malo da ste rekli povezani sa Turskom pa moglo bi proci. Ili to rade vasi placenici koji upravo vrebuju sirotinju po Bosni I salju u Siriju u rat koji ste vi licno napravili .

ODGOVORITE
Name

Md

04.07.2014 07:40

Gospodo iz EU pa vi ste ih napravili zbog njih sta bombardovali Srbe iz Republike Srpske, Srbiju, zbog njih ste uništili Irak, Libiju, Egipat itd. Zbog njih ste napravili prvu teroristicku državu na svijetu Kosovo, vi ste priznali Bosnu bez razmisljanja, pa gospodo izvolite to su rezultati vaše profasisticke politike, vama tek problemi predstoje za sad je to samo pocetak

ODGOVORITE
Name

ćeri

04.07.2014 08:04

nadamo se da će naše komšije znati da zaštite i sebe i svoju djecu , a inače svi moramo biti budni . nije nikome u interesu da nam neko rovari i ugrožava ikoga u bih .

ODGOVORITE
Name

xxl

04.07.2014 08:16

Beč upozorava na džihediste u BiH? Baš Beč koji je prepun vehabija i vehabijski centar za Evropu? Pa to barem objavljuju svi mediji?

ODGOVORITE
Name

deni

04.07.2014 09:28

Dok je nepravde na ovim prostorima sve ce vise biti radikalizma.Vehabije su rezultat onoga sto se desilo u toku rata prema Bosnjacima i nazalost vratit ce se kao bumerang onima koji su ovo zlo i proizveli.

ODGOVORITE
Name

bosanac

04.07.2014 10:39

Slažem se sa XXL za Beč. Al da vam kažem da 98% Bošnjaka ne podržava ni vehabizam ni džihadiste al konstantnim nazivanjem Bošnjaka Turcima i drugim imenima indirektno se guraju u radikalizam, zato malo više tolerancije i svima dobro !!!!!

ODGOVORITE
Name

Bravo

04.07.2014 11:01

Odlican clanak. Naslov je trebao biti: Vanjski uticaj na zivot naroda u BIH. Zato jer: Dvije austrijanke bosanskog porijekla se udale za militante i srbijanac Mevlid pucao na americku ambasadu u Sarajevu. U oba slucaja BiH je zrtva posljedica ova dva slucaja a ne uzrok istih.

ODGOVORITE
Name

Hamo

07.07.2014 05:16

BiH može poslužiti kao primjer ravnopravnosti polova, mi imamo i Džihadistkinje i Džihadiste, zar to nije moderno, onako evropski?

ODGOVORITE