Словенија ослободила генерала ЈНА

Виши суд у Марибору правоснажно је ослободио бившег генерала ЈНА Владу Трифуновића одговорности за злочин над цивилним становништвом приликом интервенције ЈНА у Словенији јуна 1991. године, изјавио је његов адвокат. 

Регион 04.07.2014 | 07:47
Словенија ослободила генерала ЈНА

Словеначки адвокат Горазд Фишер, који заступа Трифуновића, каже за лист да је Виши суд у Марибору прихватио све аргументе првостепеног суда и оценио их као правилне.

У истој пресуди пуковнику ЈНА Бериславу Попову укинута је осуђујућа пресуда и враћена првостепеном суду на ново суђење, преноси "Данас".

"У одбрани сам истицао да је генерал Трифуновић био карика између генерала Конрада Колшека, који је био командант Пете армијске области, а Трифуновић је те наредбе с вишег места прослеђивао ниженадређеном пуковнику Попову. У томе није било елемената никаквих дејстава, али као што смо видели кад је у питању политика, може бити свашта", рекао је Фишер и истакао: "Значи, поступак против генерала Трифуновића је завршен".

Он објашњава да тужилац има могућност да уложи ванредни правни лек, односно да поднесе захтев за заштиту законитости Врховном суду Словеније, "али ту нема много могућности".

"Врховни суд не би могао да преиначи пресуду, већ само да констатује да је повређен закон", закључује адвокат Фишер за "Данас".

Тужилаштво у Мурској Соботи теретило је генерала Трифуновића, бившег команданта Вараждинског корпуса, по командној одговорности.

Према ставу тужилаштва, генерал Трифуновић је као претпостављени командант Вараждинског корпуса издао наређење пуковнику Попову, команданту касарне Калнички партизани у Вараждину, да у Словенији запоседне граничне прелазе са Аустријом - преко Орможа, Љутомера до Горње Радгоне.

У сукобима са словеначким територијалцима погинула су петорица, рањено је 17 војника ЈНА, а заробљено 30. Уништено је двадесетак возила, од тога 12 борбених. Тада је погинуо и један припадник словеначке ТО.

Извор: Данас

Коментари / 0

Оставите коментар