Украјина: Бомбе на истоку, протести у Кијеву

Настављене борбе на истоку Украјине. Украјинска артиљерија гађала је центар Луганска, Славјанск, Краматорск и околна места. У бомбардовању села Кондрашовка седам мртвих. Три полицајца убијена у Доњецку. Проруски активисти тврде да је Краматорск гађан касетним бомбама.

Свијет 03.07.2014 | 21:59
Украјина: Бомбе на истоку, протести у Кијеву

Пред зградом украјинског парламента у току протести са захтевом председнику Порошенку да хитно уведе ванредно стање на истоку земље.

У бомбардовању села Кондрашовка погинуло је седам цивила, преноси Раша тудеј, а скоро цело село је уништено. Мештани села оптужују званични Кијев за смрт цивила.

Настављена је и ракетна и артиљеријска ватра на Краматорск. Украјинске снаге су такође гађале Новошахтинск, пункт проруских побуњеника у близини Луганска. Уништена је ауто-база и аутобуска станица.

Три саобраћајна полицајца убијена су хицима из ватреног оружја на сред улице у Доњецку код железничке станице, јавили су новинари агенцијеФранс прес с лица места.
Још један полицајац тешко је повређен, рекао је један лекарски извор. Разлози за овај напад на полицајце за сада су непознати.

Пролазници су испричали агенцији Франс прес да је било два нападача. Један младић у камуфлажној униформи, капуту и шлему и други човек обучен у тамно са смеђом косом.

Полиција је одмах послала истражитеље на лице места, али још нема саопштења о узроцима напада.
Број лица која су угрожена ратним дејствима премашио је 25.000, јављају руске агенције. Активисти су уништили један мост у Семјоновки, како би спречили евентуалан улазак украјинских тенкова у град, преносе РИА Новости.

Проруски активисти кажу да је на Краматорск буквално падала киша бомби, преносе руски медији. У једном од околних села погођен је гасовод, па је локално становништво остало без гаса.
Очевици наводе да су по звуку експлозија током гранатирања претпоставили да на њих падају касетне бомбе, јавља Итартас.

Употреба касетне муниције забрањена је међународном конвенцијом из 2010. године. Међутим, ни Украјина ни Русија нису њене потписнице.

Такође, украјинска војска напала је и руски гранични пункт Новошахтинск, у тренутку када су путници пролазили царинску контролу, пренео је Итартас. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров затражио је од украјинских власти да одмах престану нападе на цивиле у источној Украјини.

"Запад би требало да утиче на Кијев да поштује декларацију усвојену у Берлину која позива на формирање специјалне контакт групе чији би циљ био успостављање примирја у Украјини", рекао је Лавров.

И председник Русије Владимир Путин је током телефонског разговора с немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Франсоа Оландом рекао да је забринут због растућег броја цивилних жртава у Украјини, саопштио је Кремљ.

Украјински председник Петро Порошенко у телефонском разговору са америчким потпредседником Џозефом Бајденом рекао је да је спреман да се ангажује око примирја са проруским снагама уколико буду испуњени одређени услови.

"Порошенко је нагласио да је спреман да се врати примирју чим стигне потврда да се оно поштује у билатералном формату, као и да су ослобођени таоци и успостављена контрола границе уз мониторин припадника ОЕБС-а", наведено је у саопштењу на Порошенковом сајту, пренео је Ројтерс.

Раније данас, Порошенко је за новог министра одбране именовао генерала Валерија Хелетеја, а за начелника Генералштаба Војске Украјине генерала Виктора Муженка.

Порошенко је, такође, именовао Јурија Косјука, једног од најбогатијих Украјинаца, да нагледа питања одбране у председничкој администрацији, обећавши да ће "очистити војску од лопова и уцењивача".

На рачун војске све више стижу оптужбе о корупцији.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар