Ukrajina: Bombe na istoku, protesti u Kijevu

Nastavljene borbe na istoku Ukrajine. Ukrajinska artiljerija gađala je centar Luganska, Slavjansk, Kramatorsk i okolna mesta. U bombardovanju sela Kondrašovka sedam mrtvih. Tri policajca ubijena u Donjecku. Proruski aktivisti tvrde da je Kramatorsk gađan kasetnim bombama.

Svijet 03.07.2014 | 21:59
Ukrajina: Bombe na istoku, protesti u Kijevu

Pred zgradom ukrajinskog parlamenta u toku protesti sa zahtevom predsedniku Porošenku da hitno uvede vanredno stanje na istoku zemlje.

U bombardovanju sela Kondrašovka poginulo je sedam civila, prenosi Raša tudej, a skoro celo selo je uništeno. Meštani sela optužuju zvanični Kijev za smrt civila.

Nastavljena je i raketna i artiljerijska vatra na Kramatorsk. Ukrajinske snage su takođe gađale Novošahtinsk, punkt proruskih pobunjenika u blizini Luganska. Uništena je auto-baza i autobuska stanica.

Tri saobraćajna policajca ubijena su hicima iz vatrenog oružja na sred ulice u Donjecku kod železničke stanice, javili su novinari agencijeFrans pres s lica mesta.
Još jedan policajac teško je povređen, rekao je jedan lekarski izvor. Razlozi za ovaj napad na policajce za sada su nepoznati.

Prolaznici su ispričali agenciji Frans pres da je bilo dva napadača. Jedan mladić u kamuflažnoj uniformi, kaputu i šlemu i drugi čovek obučen u tamno sa smeđom kosom.

Policija je odmah poslala istražitelje na lice mesta, ali još nema saopštenja o uzrocima napada.
Broj lica koja su ugrožena ratnim dejstvima premašio je 25.000, javljaju ruske agencije. Aktivisti su uništili jedan most u Semjonovki, kako bi sprečili eventualan ulazak ukrajinskih tenkova u grad, prenose RIA Novosti.

Proruski aktivisti kažu da je na Kramatorsk bukvalno padala kiša bombi, prenose ruski mediji. U jednom od okolnih sela pogođen je gasovod, pa je lokalno stanovništvo ostalo bez gasa.
Očevici navode da su po zvuku eksplozija tokom granatiranja pretpostavili da na njih padaju kasetne bombe, javlja Itartas.

Upotreba kasetne municije zabranjena je međunarodnom konvencijom iz 2010. godine. Međutim, ni Ukrajina ni Rusija nisu njene potpisnice.

Takođe, ukrajinska vojska napala je i ruski granični punkt Novošahtinsk, u trenutku kada su putnici prolazili carinsku kontrolu, preneo je Itartas. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov zatražio je od ukrajinskih vlasti da odmah prestanu napade na civile u istočnoj Ukrajini.

"Zapad bi trebalo da utiče na Kijev da poštuje deklaraciju usvojenu u Berlinu koja poziva na formiranje specijalne kontakt grupe čiji bi cilj bio uspostavljanje primirja u Ukrajini", rekao je Lavrov.

I predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom rekao da je zabrinut zbog rastućeg broja civilnih žrtava u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko u telefonskom razgovoru sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom rekao je da je spreman da se angažuje oko primirja sa proruskim snagama ukoliko budu ispunjeni određeni uslovi.

"Porošenko je naglasio da je spreman da se vrati primirju čim stigne potvrda da se ono poštuje u bilateralnom formatu, kao i da su oslobođeni taoci i uspostavljena kontrola granice uz monitorin pripadnika OEBS-a", navedeno je u saopštenju na Porošenkovom sajtu, preneo je Rojters.

Ranije danas, Porošenko je za novog ministra odbrane imenovao generala Valerija Heleteja, a za načelnika Generalštaba Vojske Ukrajine generala Viktora Muženka.

Porošenko je, takođe, imenovao Jurija Kosjuka, jednog od najbogatijih Ukrajinaca, da nagleda pitanja odbrane u predsedničkoj administraciji, obećavši da će "očistiti vojsku od lopova i ucenjivača".

Na račun vojske sve više stižu optužbe o korupciji.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar