Курди пред формирањем државе?

Вођа Курда на сјеверу Ирака позвао је парламент овог региона да предузме неопходне кораке ради расписивања референдума о самоопредјељењу, што би вјероватно значило крај уједињеног Ирака.

Свијет 03.07.2014 | 20:23
Курди пред формирањем државе?

Масуд Барзани, предсједник регионалне владе Курдистана, позвао је локални парламент да формира изборну комисију и пожури са припремама "референдума о самоопредјељењу".

"Вријеме је да донесемо одлуку о нашем самоопредјељењу и да не чекамо друге да одлуче умјесто нас", рекао је Барзани, пренио је АП.

Курдска милиција позната под именом "пешмерга" недавно је заузела територије на сјеверу, укључујући град Киркук и околне нафтом богате области, у вријеме хаоса и офанзиве сунитских милитаната.

Иако је аутономна курдска територија на сјеверу Ирака до сада била симбол стабилности и просперитета, сунитска офанзива омогућила је Курдима да заузму спорну територију и дајући им шансу да коначно формирају своју државу.

Извор: Независне

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сарма

04.07.2014 02:21

Пробајте, појесце вас схити и сунити као сарму... Сви се уједињују да би опстали само глупи народи се дијеле да би нестали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

04.07.2014 04:15

Нико висе Да заустави хаос који се десава на цијелој планети, Искрено се Надам да нас народ неце да пати опет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕНОВИЋ

04.07.2014 05:27

Све зависи од САД и њеног расположења према Турској. Курди , уз подршку неке моћне савезнице могу Турску да растуре за недељу дана. Само да их неко на кварно наоружава. Турска привреда не би могла да издржи такав сукоб.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоза

04.07.2014 08:02

Турска ће пропасти ако Курди добију помоћ споља за стварање независне државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАСЕН

04.07.2014 08:42

Турска постоји само захваљујући Русији. Тај страх Енглеза и САД од Руса држи Турску на окупу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.лоза и други

04.07.2014 17:34

Лоза није то бас тако, па ово Турска и Америка праве тако да би Курди добили дрзаву на територији Ирака а да се не мијесају у Турску, а Турска им у томе помазе у сваком смислу на цему су им Курди захвални. Радим са Курдима и Турцима који су ми ово изјавили а вјерујем да је тако.

ОДГОВОРИТЕ