Kurdi pred formiranjem države?

Vođa Kurda na sjeveru Iraka pozvao je parlament ovog regiona da preduzme neophodne korake radi raspisivanja referenduma o samoopredjeljenju, što bi vjerovatno značilo kraj ujedinjenog Iraka.

Svijet 03.07.2014 | 20:23
Kurdi pred formiranjem države?

Masud Barzani, predsjednik regionalne vlade Kurdistana, pozvao je lokalni parlament da formira izbornu komisiju i požuri sa pripremama "referenduma o samoopredjeljenju".

"Vrijeme je da donesemo odluku o našem samoopredjeljenju i da ne čekamo druge da odluče umjesto nas", rekao je Barzani, prenio je AP.

Kurdska milicija poznata pod imenom "pešmerga" nedavno je zauzela teritorije na sjeveru, uključujući grad Kirkuk i okolne naftom bogate oblasti, u vrijeme haosa i ofanzive sunitskih militanata.

Iako je autonomna kurdska teritorija na sjeveru Iraka do sada bila simbol stabilnosti i prosperiteta, sunitska ofanziva omogućila je Kurdima da zauzmu spornu teritoriju i dajući im šansu da konačno formiraju svoju državu.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Sarma

04.07.2014 02:21

Probajte, pojesce vas shiti i suniti kao sarmu... Svi se ujedinjuju da bi opstali samo glupi narodi se dijele da bi nestali...

ODGOVORITE
Name

Darko

04.07.2014 04:15

Niko vise Da zaustavi haos koji se desava na cijeloj planeti, Iskreno se Nadam da nas narod nece da pati opet.

ODGOVORITE
Name

СЕНОВИЋ

04.07.2014 05:27

Све зависи од САД и њеног расположења према Турској. Курди , уз подршку неке моћне савезнице могу Турску да растуре за недељу дана. Само да их неко на кварно наоружава. Турска привреда не би могла да издржи такав сукоб.

ODGOVORITE
Name

Loza

04.07.2014 08:02

Turska će propasti ako Kurdi dobiju pomoć spolja za stvaranje nezavisne države

ODGOVORITE
Name

ДРАСЕН

04.07.2014 08:42

Турска постоји само захваљујући Русији. Тај страх Енглеза и САД од Руса држи Турску на окупу.

ODGOVORITE
Name

re.loza i drugi

04.07.2014 17:34

Loza nije to bas tako, pa ovo Turska i Amerika prave tako da bi Kurdi dobili drzavu na teritoriji Iraka a da se ne mijesaju u Tursku, a Turska im u tome pomaze u svakom smislu na cemu su im Kurdi zahvalni. Radim sa Kurdima i Turcima koji su mi ovo izjavili a vjerujem da je tako.

ODGOVORITE