За четири године могуће рјешење стамбеног питања

Стамбено питање избјеглих и расељених лица у БиХ могуће је ријешити реализацијом планираних пројеката у наредне четири године, изјавио је помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета.

Република Српска 03.07.2014 | 19:09
За четири године могуће рјешење стамбеног питања

Вулета је истакао да у Српској има 19.600 расељених породица или око 61.000 лица, а статус избјеглице /лица из Хрватске/ има 2.727 лица.

Он је напоменуо да око 3.450 лица користи алтернативни смјештај и око 1.300 је смјештено у индивидуалном закупу за који Министарство плаћа дио трошкова.

Говорећи о регионалном пројекту стамбеног збрињавања, Вулета је нагласио да ће бити приоритетно ријешени најугроженији из ове категорије.

"За Републику Српску повољно је то што се први пут може рјешавати проблем избјеглица из Хрватске који до сада нису имали начин да остваре право на стамбено збрињавање, а познато је какве су проблеме имали са станарским правима и замјенским становима у Хрватској", рекао је Вулета.

За овај пројекат у БиХ је поднесено укупно 26.000 захтјева, од тога 11.139 у Републици Српској, од којих је 1.522 захтјева избјеглих из Хрватске, а у Федерацији БиХ /ФБиХ/ око 6.000. Остали захтјеви пристигли
су на јавни позив Министарства за људска права, а ријеч је о о лицима избјеглим из БиХ.

"Стамбени проблем биће ријешен за укупно 5.400 породица и то по 1.800 српских, хрватских и бошњачких", рекао је Вулета.

За први дио регионалног стамбеног пројека, у којем ће бити ријешено 170 породица, припремљена је пројектно-техничка и сва остала документација. То се односи на 50 породица које се из Хрватске враћају у Републику Српску, 50 бошњачких породица расељених унутар БиХ, 50 породица које ће из Србије вратити у ФБиХ и 20 породица избјеглих из Хрватске.

У другом дијелу биће ријешено 750 породица - по 250 српских, бошњачких и хрватских, док је у трећем дијелу предвиђена и станоградња. Вулета је навео да ће у Српској бити изграђено 600, а у ФБиХ 300 станова.

"То је прихватљиво за лица која немају плац јер је за стамбене објекте услов власништво плаца на којем је дозвољена градња", појаснио је Вулета и истакао да морају бити изабрани корисници који немају алтернативу.

Он је нагласио да ће за 600 избјеглих српских породица из ФБиХ, које сада живе у Србији, бити омогућено да се, ако желе, врате у пријератне општине, углавном Петровац, Гламоч, Дрвар, Грахово и Ливно.

Он је додао да је 1.200 стамбених објеката за интеграцију у Републици Српској, односно за 600 породица расељених из ФБиХ и 600 избјеглих из Хрватске.

Вулета је навео да ће у склопу ОПЕК програма у Републици Српској бити стамбено збринуто 170 породица и да је у припреми пројекат ЦЕБ 2 који подржава Развојна банка Савјета Европе.

"На наредној сједници Народне скупштине Републике Српске биће верификовано кредитно задужење за које је Влада Српске раније дала сагласност. У Српској ће овим програмом бити ријешено стамбено питање
600 породица", рекао је Вулета.

Према његовим ријечима, тако ће бити ријешено питање колективних видова становања и алтернативног смјештаја по принципу добровољности – породице ће се опредијелити да ли желе остати у садашњем мјесту
боравишта или се опредјељују за повратак.

Осим тога, Вулета је истакао да Саудијски развојни фонд, који је предвиђен за повратак, планира стамбено збрињавање око 900 породица у БиХ, а од тог броја 380 у Републици Српској.

Вулета је данас присуствовао округлом столу о теми стамбеног збрињавања који је у Новом Граду организовало Удружење радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске.

Предсједник Удружења радника и инвалида рада избјеглих из Хрватске Никола Пузигаћа каже да се ово удружење већ обраћало свим релавантним домаћим и страним институцијама за помоћ у рјешавању статусних питања избјеглица из Хрватске.

"Послије толико година људи су разочарани и не знају шта више могу очекивати. Нисмо задовољни како је до сада рјешавано питање избјеглих из Хрватске", рекао је Пузигаћа.

Удружење окупља 15.000 чланова од којих је 2.226 у Новом Граду.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар