Za četiri godine moguće rješenje stambenog pitanja

Stambeno pitanje izbjeglih i raseljenih lica u BiH moguće je riješiti realizacijom planiranih projekata u naredne četiri godine, izjavio je pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Drago Vuleta.

Republika Srpska 03.07.2014 | 19:09
Za četiri godine moguće rješenje stambenog pitanja

Vuleta je istakao da u Srpskoj ima 19.600 raseljenih porodica ili oko 61.000 lica, a status izbjeglice /lica iz Hrvatske/ ima 2.727 lica.

On je napomenuo da oko 3.450 lica koristi alternativni smještaj i oko 1.300 je smješteno u individualnom zakupu za koji Ministarstvo plaća dio troškova.

Govoreći o regionalnom projektu stambenog zbrinjavanja, Vuleta je naglasio da će biti prioritetno riješeni najugroženiji iz ove kategorije.

"Za Republiku Srpsku povoljno je to što se prvi put može rješavati problem izbjeglica iz Hrvatske koji do sada nisu imali način da ostvare pravo na stambeno zbrinjavanje, a poznato je kakve su probleme imali sa stanarskim pravima i zamjenskim stanovima u Hrvatskoj", rekao je Vuleta.

Za ovaj projekat u BiH je podneseno ukupno 26.000 zahtjeva, od toga 11.139 u Republici Srpskoj, od kojih je 1.522 zahtjeva izbjeglih iz Hrvatske, a u Federaciji BiH /FBiH/ oko 6.000. Ostali zahtjevi pristigli
su na javni poziv Ministarstva za ljudska prava, a riječ je o o licima izbjeglim iz BiH.

"Stambeni problem biće riješen za ukupno 5.400 porodica i to po 1.800 srpskih, hrvatskih i bošnjačkih", rekao je Vuleta.

Za prvi dio regionalnog stambenog projeka, u kojem će biti riješeno 170 porodica, pripremljena je projektno-tehnička i sva ostala dokumentacija. To se odnosi na 50 porodica koje se iz Hrvatske vraćaju u Republiku Srpsku, 50 bošnjačkih porodica raseljenih unutar BiH, 50 porodica koje će iz Srbije vratiti u FBiH i 20 porodica izbjeglih iz Hrvatske.

U drugom dijelu biće riješeno 750 porodica - po 250 srpskih, bošnjačkih i hrvatskih, dok je u trećem dijelu predviđena i stanogradnja. Vuleta je naveo da će u Srpskoj biti izgrađeno 600, a u FBiH 300 stanova.

"To je prihvatljivo za lica koja nemaju plac jer je za stambene objekte uslov vlasništvo placa na kojem je dozvoljena gradnja", pojasnio je Vuleta i istakao da moraju biti izabrani korisnici koji nemaju alternativu.

On je naglasio da će za 600 izbjeglih srpskih porodica iz FBiH, koje sada žive u Srbiji, biti omogućeno da se, ako žele, vrate u prijeratne opštine, uglavnom Petrovac, Glamoč, Drvar, Grahovo i Livno.

On je dodao da je 1.200 stambenih objekata za integraciju u Republici Srpskoj, odnosno za 600 porodica raseljenih iz FBiH i 600 izbjeglih iz Hrvatske.

Vuleta je naveo da će u sklopu OPEK programa u Republici Srpskoj biti stambeno zbrinuto 170 porodica i da je u pripremi projekat CEB 2 koji podržava Razvojna banka Savjeta Evrope.

"Na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biće verifikovano kreditno zaduženje za koje je Vlada Srpske ranije dala saglasnost. U Srpskoj će ovim programom biti riješeno stambeno pitanje
600 porodica", rekao je Vuleta.

Prema njegovim riječima, tako će biti riješeno pitanje kolektivnih vidova stanovanja i alternativnog smještaja po principu dobrovoljnosti – porodice će se opredijeliti da li žele ostati u sadašnjem mjestu
boravišta ili se opredjeljuju za povratak.

Osim toga, Vuleta je istakao da Saudijski razvojni fond, koji je predviđen za povratak, planira stambeno zbrinjavanje oko 900 porodica u BiH, a od tog broja 380 u Republici Srpskoj.

Vuleta je danas prisustvovao okruglom stolu o temi stambenog zbrinjavanja koji je u Novom Gradu organizovalo Udruženje radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske.

Predsjednik Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske Nikola Puzigaća kaže da se ovo udruženje već obraćalo svim relavantnim domaćim i stranim institucijama za pomoć u rješavanju statusnih pitanja izbjeglica iz Hrvatske.

"Poslije toliko godina ljudi su razočarani i ne znaju šta više mogu očekivati. Nismo zadovoljni kako je do sada rješavano pitanje izbjeglih iz Hrvatske", rekao je Puzigaća.

Udruženje okuplja 15.000 članova od kojih je 2.226 u Novom Gradu.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar