Јавно предузеће оштетили за 64.675 КМ

Окружно тужилаштво у Добоју примило је извјештај против лица чији су иницијали В.С. због злоупотребе службеног положаја и Г.Ф. због помагања у извршењу кривичних дјела, чиме су добојско јавно предузеће ошетили за око 64.675 КМ, саопштено је из Центра јавне безбједности Добој.

 

Република Српска 03.07.2014 | 17:44
Јавно предузеће оштетили за 64.675 КМ

В.С. је осумњичен да је починио кривично дјело злоупотреба службеног положаја или овлаштења, кривично дјело послуга и кривично дјело повреда основних права радника, а Г.Ф. да му је помагао у извршењу кривичних дјела.

Основано се сумња да је В.С. као одговорно лице у јавном предузећу у Добоју од 1. јануара 2009. до 31. децембра 2013. године, у намјери да себи и другом прибави противправну имовинску корист, искористио своја овлаштења тако што је на име аконтације за службена путовања одобрио и са жиро-рачуна предузаћа исплатио себи и једном броју радника укупно 30.152 КМ, а да тај новац није правдан, нити је враћен.

У истом временском периоду он је одобрио и са жиро-рачуна јавног предузећа ненамјенски исплатио 4.800 КМ удружењу у Добоју чији је предсједник и са чијег је жиро-рачуна, као једино лице овлаштено за
располагање средствима, претходно себи исплатио исти износ новца који није правдао, нити вратио.

Пријављени је у том периоду као одговорно лице прекорачио границе својих овлаштења и супротно Статуту предузећа и без овлаштења управе јавног предузећа, отписао потраживања овог предузећа у износу од 29.724 КМ.

Тиме је предузеће оштећено за 64.675 КМ.

Постоји основана сумња да је В.С. починио и кривично дјело послуга тако што се, као једино лице за располагање средствима јавног предузећа, неовлаштено послужио новцем предузећа и себи, као и одређеном броју радника, дао на послугу 16.939 КМ.

Основано се сумња да је починио и кривично дјело повреда права радника јер се као одговорно лице у јавном предузећу није придржавао прописа који се односе на плате и друга примања радника, ускративши
тројици радника право на накнаду за топли оброк за 2009. годину у износу од по 1.250 КМ, иако је исту накнаду исплатио себи и осталим радницима.

Како Срна сазнаје, ријеч је о бившем директору Радио-Добоја Воји Стјепановићу.

За другопријављено лице Г.Ф. постоји основ сумње да је, у својству књиговође, помагало у извршењу ових кривичних дјела.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар