Javno preduzeće oštetili za 64.675 KM

Okružno tužilaštvo u Doboju primilo je izvještaj protiv lica čiji su inicijali V.S. zbog zloupotrebe službenog položaja i G.F. zbog pomaganja u izvršenju krivičnih djela, čime su dobojsko javno preduzeće ošetili za oko 64.675 KM, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

 

Republika Srpska 03.07.2014 | 17:44
Javno preduzeće oštetili za 64.675 KM

V.S. je osumnjičen da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, krivično djelo posluga i krivično djelo povreda osnovnih prava radnika, a G.F. da mu je pomagao u izvršenju krivičnih djela.

Osnovano se sumnja da je V.S. kao odgovorno lice u javnom preduzeću u Doboju od 1. januara 2009. do 31. decembra 2013. godine, u namjeri da sebi i drugom pribavi protivpravnu imovinsku korist, iskoristio svoja ovlaštenja tako što je na ime akontacije za službena putovanja odobrio i sa žiro-računa preduzaća isplatio sebi i jednom broju radnika ukupno 30.152 KM, a da taj novac nije pravdan, niti je vraćen.

U istom vremenskom periodu on je odobrio i sa žiro-računa javnog preduzeća nenamjenski isplatio 4.800 KM udruženju u Doboju čiji je predsjednik i sa čijeg je žiro-računa, kao jedino lice ovlašteno za
raspolaganje sredstvima, prethodno sebi isplatio isti iznos novca koji nije pravdao, niti vratio.

Prijavljeni je u tom periodu kao odgovorno lice prekoračio granice svojih ovlaštenja i suprotno Statutu preduzeća i bez ovlaštenja uprave javnog preduzeća, otpisao potraživanja ovog preduzeća u iznosu od 29.724 KM.

Time je preduzeće oštećeno za 64.675 KM.

Postoji osnovana sumnja da je V.S. počinio i krivično djelo posluga tako što se, kao jedino lice za raspolaganje sredstvima javnog preduzeća, neovlašteno poslužio novcem preduzeća i sebi, kao i određenom broju radnika, dao na poslugu 16.939 KM.

Osnovano se sumnja da je počinio i krivično djelo povreda prava radnika jer se kao odgovorno lice u javnom preduzeću nije pridržavao propisa koji se odnose na plate i druga primanja radnika, uskrativši
trojici radnika pravo na naknadu za topli obrok za 2009. godinu u iznosu od po 1.250 KM, iako je istu naknadu isplatio sebi i ostalim radnicima.

Kako Srna saznaje, riječ je o bivšem direktoru Radio-Doboja Voji Stjepanoviću.

Za drugoprijavljeno lice G.F. postoji osnov sumnje da je, u svojstvu knjigovođe, pomagalo u izvršenju ovih krivičnih djela.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar