СНСД ,,сачувао'' Лагумџију

Златко Лагумџија остао је функцији министра спољих послова у Савјету министара БиХ јер за његову смјену данас није гласало довољно посланика представничког вијећа. Осим посланика СДП-а, сачували су га хрватски и посланици из СНСД-а.

Босна и Херцеговина 03.07.2014 | 15:19
СНСД ,,сачувао'' Лагумџију

Иницијативу за смјену Златка Лагумџије покренули су посланици Савеза за бољу будућност уз образложење да су грађани на фебруарским протестима њега означили као најодговорнијег за стање у земљи.

На питање ко је сачувао Лагумџијину фотељу посланик СББ-а Мирсад Жугум одговара:,, СНСД. Он је од сада СНСД-ов министар''.

Чињеница да је сачувао министарску фотељу захваљујући гласовима СНСД-а Лагумџији не смета.

,,Неки кажу да сам данас ујединио два мултиетничка блока а разјединио оне који су навикли да сви Бошњаци гласају исто а сви Срби да гласају исто. Ако сам учествовао у томе то се у БиХ зове напредак према демократији'', сматра Лагумџија.

Ово је већ други пут да је Лагумџија преживио гласање о смјени. Још 2012. године његову смјену тражио је СНСД, али су захтјев повуки док, како су тада и писмено обавијестили Представничко вијеће, за смјену не сакупе довољан број гласова из Федерације БиХ.

Данас су имали довољан број гласова, а Лагумџија је у међувремену заслужио смјену, јер је блокирао низ закона и пројеката важних за Српску, попут Јужног тока и јер је, између осталог, српску квоту у Министартву и амбасадама попунио кадровима СДП-а о чему најдрастичније говори чињеница да је на мјесто у Уједињенима нацијама, које припада Србима, именовао Драгану Анђелић, ратну секретарицу Хариса Силајџића.

,,Не знам чиме је Лагумџија задужио СНСД. Запањена сам како су данас бранили лик и дјело Златка Лагумџије. Били су гласнији и говорљивији од посланика СДП-а. Ово што је СНСД данас манифестовао је антисрпска и пробошњачка политика'', каже посланик СДС-а Александра Пандуревић.

У СНСД-у кажу да нису подржали смјену Лагумџије јер не желе да се петљају у конфузију на бошњачкој политичкој сцени.

,,Бошњачким политичким партијама није стало до интереса државе већ само до страначких интереса. Из данашње расправе је видљиво да је њима важније ко ће кога од лидера ,,повалити'' на Чаршији него како ће се то одразити на БиХ'', истиче посланик СНСД-а Драго Калабић.

Да коалиција СНСД, СДП, ХДЗ још функционише свједочи и чињеница да су против Лагумџијине смјене гласали и ХДЗ-ови посланици.

На питање да ли су заборавили да ли је баш Лагумџија одређивао ко је а у БиХ легални и легитимни представник Хрвата Драган Вранкић одговара: ,,Апсолутно не. Имамо милион разлога за смјену Лагумџије али у овом моменту дошао би неки други Лагумџија''.

И док је Лагумџија сачуван захваљујући гласовима СНСД-а о смјени министра одбране Зекеријаха Осмића није се ни расправљало. Предлагач је одустао од иницијативе, а замјерали су му што је на обиљежавању Дана 3. пјешадиског пука Оружаних снага БиХ у Бањалуци интонирана химна Републике Српске.

Осмић каже да је истрагом утврђено да је његова наредба о протоколу приликом церемоније прекршена.

,,Прекршена је у дијелу када је пјевана пјесма која ће, како кажу ако сам добро чуо, некада постати химна Републике Српске. То је пјевао хор, ја у том тренутку нисам имао појма која је то пјесма и не знам ни данас, али знам да није била Боже правде'', наводи Осмић.

Подсјећамо да министар Осмић у Савјету министара БиХ, као Бошњак из Брчког са ентитетским држављанством Републике Српске, попуњава квоту која припада Републици Српској, па је, најблаже речено чудно, да не зна шта је већ годинама званична химна Српске. Неко би ово назвао увредом Српске, али већа увреда је то што је посланик СНСД-а Драго Калабић, желећи напакостити колеги из СДС-а Дарку Бабаљу, Источно Сарајево из којег Бабаљ долази, назвао пробосанским градом.

"Без обзира колико и како ми који се бавимо политиком покушавамо дискредитовати једни друге није у реду један град назвати тако. Тражим јавно извињење господина Калабића грађанима Источног Сарајева'', истиче Бабаљ.

Ово није једина увреда која се чула, на једној од последњих сједница овог сазива Представничког вијећа. Посланици су једни друге частили епитетима, политичких незналица, глупана и још низом назива који нису примјерени јавној, али ни било којој другој комуникацији.

БН ТВ

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

неја99

03.07.2014 13:26

Ко је сад пробосански? Да ли је опет СДС. Лоповцине из СНСД-а!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

03.07.2014 13:28

Ко је сад пробосански?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

03.07.2014 13:30

Највисе га бранили СНСДеовци, је ли то пробосанска политика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тб

03.07.2014 13:46

Не сјећам се ко је гласао за смјену Шаровић? Да ли је и тада било пробосанских посланика из РС ? Све је јасно ко води пробосанску политику и ко је у коалициј са Лагумџијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

03.07.2014 13:50

Браца по лоповлуку се бране.ј..ес народ брига њих.Сада се види сада се све зна!?Коме они ударају патриотску висе?Процитани су давно,нема их горих!Исти су!Одлазе скупа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИгорИСА

03.07.2014 14:13

Нису они пробосанци него антисрби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

03.07.2014 14:21

СНСД бранио витални национални интерес.. Лагумдзија и баја као да су браца по матери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

03.07.2014 14:57

Ако гласам као СДА и СББ јесам ли пробосанац или антибосанац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

03.07.2014 14:58

Ја никако да схватим... у цему је проблем водити "пробосанску" политику??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

03.07.2014 15:22

Па прије 6 мјесеци су се малтене за вратове хватали. Додик и Лагундзија види сад љубави. Какви су ово сплеткароси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

03.07.2014 15:41

Сад поново прицајте о пробосанској политици...доста лазима И обмама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пајо

03.07.2014 15:55

Могу до октобра. СДП неце преци цензус, СНСД једва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

03.07.2014 16:08

Народе, памет у главу у октобру изадјите на изборе и руси те ову багру:О

ОДГОВОРИТЕ
Name

:-)

03.07.2014 16:29

Ово је пролоповска, профитерска и братска веза а најмање је националног (БОСАНСКОГ) и вријеме це показати своје националног питања никада није било него се радјао нови поредак - ЛОПОВЦИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

логорас

03.07.2014 17:11

Не могу да вјерујем да Славко Јовициц- славуј подрзава Лагумдзију?! А за оног једнооког није ни цудо:-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд

03.07.2014 17:58

Браво прецједнице. Немозе ти нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горана

03.07.2014 18:12

Толико о томе ко је бробосанска и антисрпска странка...СНСД-е је клеветао и јавно блатио СДС називајуци их пробосанском странком,управо смо се увијерили ко је пробосански орјентисан...Колико знамо СНСД је прије двије год.тразио смјену дотицног господина,а сада га подразава...Толико о њима,контадикорни као и увијек,једно прицају-друго раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

03.07.2014 18:25

Изјављује да је дигао кредита 800 000 км а примања су му 9000 км може темислити још нас убјеђује да је то нормално,шта је ово људи божи?Шта девет хиљада марака ,наводно издговор доктор. Ове њихове слуге на терену чине велико недјело за своје потомке,много нечасне ствари раде.Овдје су пропадале империје ,царства и много штошта још па мислим да и ово неће дуго потрајати тако бар историја каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

03.07.2014 18:49

Нажалост ускостраначки опет превазилазе националне и здраворазумске интересе и то од стране оних који се бусају великосрпством

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

03.07.2014 20:46

није исто пробосанска и пробошњачка политика у овом случају није ни једно ни друго већ пролоповска, проратнопрофитерска, прохоштаплерска.......итд власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕХМЕД ТУТИЦ

03.07.2014 20:56

КАД ЈЕ У ПИТАЊУ ОСТАНАК НА ФОТЕЉИ ТО СЕ МОГУ ДОГОВОРИТИ А КАД ТРЕБА УСВОЈИТИ СЕЈДИЋ ФИНЦИ ЗАКОНЕ НА ДРЗАВНОМ НИВОУ О ПРАЊУ НОВЦА ИТД НЕ МОГУ НАВОДНО УГРОЗЕН НЕКО ОД НАРОДА.А НАРОД КО ОВЦА ОДМАХ ПОВЈЕРУЈЕ.ПОЛИТИЦАРИ НАМ СТВАРАЈУ НЕ ТРИ ДРЗАВЕ НЕГО 3 ГЕТА НЕЦЕМО МОЦИ ИЗАЦИ У ВЛАСТИО ДВОРИСТЕ А КАМОЛИ У ЕВРОПУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

03.07.2014 21:03

Мој глупи народе сви глуме као зарацени и неволе једни друге , гледај банду како једни друге цувају од зенице. А Народ ко Народ глуп ето изволите па бирајете опет исту гамад а ми и наса дјеца цемо даље по бироу! А они и њихова дјеца нека наставе и даље по енглеској и УСА да студирају. Кад је се народ у Федерацији диго у РС јој хоце да нам РС укину!!! Само тако то сто народ хоце нека добије Будимо ми и даље велики Босњаци Срби и Хрвати да ови могу и даље остати на власти стим они нас хране!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

04.07.2014 04:50

ЉУДИ ОВАЈ КАЛАБИЦ ЈЕ ПРАВА БУДАЛЕТИНА,МОЗЕ ЛИ ИКО НОРМАЛАН ДА ГЛАСА ЗА ЊИХ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

04.07.2014 05:46

Браца по пљацки.Видите како функционисе братство и јединство на нивоу мафијаских кланова

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

04.07.2014 06:48

Политика СНСД-а се коначно потврдила.Важнији је Лагумџија од Шаровића.Он више доприноси интересима Републике Српске него што је то чинио Мирко Шаревић.Он је са позиције министра иностраних послова коју му је поклонио Пресједник Републике Српске и те како побољшао углед Републике Српске у свијету.Све је то заслуга Пресједника Републике Српске којем сте ви дали подршку, ја нисам. Бар ми је савјест чиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бране

04.07.2014 07:45

Калабић каже: "да нису подржали смјену Лагумџије јер не желе да се петљају у конфузију на бошњачкој политичкој сцени", а гласали су против његове смјене. Зашто нису остали уздржани ако "неће да се петљају". Заборави је Калабић када је везао патике жицом јер није имао пара да купи шњире, јад од човјека.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

04.07.2014 11:15

Очигледно је једно,а то је да термин "пробосанска политика" (ма шта год то значило) представља "највећу опасност" за рјешавање тешке економске ситуације и спашавање ионако посрнуле и пропале привреде,на примјер... Мало чудно,обзиром да такав термин не постоји у књигама које се баве рјешавањем економских проблема,сасвим сигурно... Али,обичан човјек у БиХ се (од стране "лидера") "учи док је жив",очигледно... Хвала им на томе,нема шта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој став

04.07.2014 11:20

Поштовани, молио бих Вас да у својим коментарима правите дистинкцију појмова "ПРОБОСАНСКИ" И "ПРОБОШЊАЧКИ". Наизглед су ова два појма слична, али се итекако разликују.Пробосански поближе означава борбу и јединство државе БиХ, а пробошњачки артикулише идеју бошњачке нације. Не видим никаквог разлог да све политичке партије који су регистроване у БиХ у својим програмима да имају идеју јачање државе БиХ као међународно признатог субјекта. Пробошњачки, просрпски и прохрватски бих оставио сваком ко се тако осјеча, али не на уштаб другог и другачијег.Али морам нагласити да је национализам као идеологија ствар прошлих времена кад смо за нечије сумњиве идеје просипали крв на овим просторима. Поздрав свима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја Рале

05.07.2014 04:46

Нема ми веце љиге у БиХ од овог Лагумдзије....

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

05.07.2014 06:52

Додик са Лагумдзилом па боље и то него Босиц са Бакиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДИКА

05.07.2014 07:24

Кад волите овако Лагумџију кандидујте га за предсједника Републике Српске, има шансе да побједи,а са кандидатуром Бајином доживићете фијаско.Показујете право лице.Отрцани сте с вашом политиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

05.07.2014 10:30

Ово све "слуцајни пролазници" те "слуцајно" имају по неколико милиона €.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан

05.07.2014 12:52

Сви сте луди ако мислите да без мотке мозете смјенит ову багру. После избора док се формира нова власт треба и година дана, зато сто им није интерес да се договоре..Једино рјесење је исељење сто даље то боље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Компас

05.07.2014 21:15

Интересантно, СНСД који се бори за укидање БИХ сад подржава СДП ради опстанка БИХ. свашта!!!

ОДГОВОРИТЕ