Коме је повјерено штампање гласачких листића?

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) испитују под којим околностима је поништена одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ да фирма "Зрињски" из Чаковца штампа гласачке листиће за октобарске изборе и тај посао повери једној бањалучкој фирми иако је дала скупљу понуду, преносе медији у БиХ.

Босна и Херцеговина 03.07.2014 | 14:13
Коме је повјерено штампање гласачких листића?

Портпарол Агенције Кристина Јозић потврдила је "Ослобођењу" да је полиција већ на терену и да предузима одређене активности.

Тужилаштво БиХ наложило је прикупљање доказа како би се утврдило зашто је поништена одлука да гласачке листиће штампа хрватска фирма која је победила на јавном конкурсу понудивши цену од око 950.000 конвертииблних марака (486.000 евра).

На такву се одлуку Комисије жалила другопласирана фирма "Атлантик ББ" из Бањалуке, а њену је тужбу Канцеларија за жалбе БиХ прихватила и наредила изборној комисији да посао додели њој.

Случај је постао сумњив након што се испоставило да је "Атлантик" дао понуду која је за 250.000 марака (127,8 хиљада евра) скупља од цене коју је понудио "Зрињски".

Тужилаштву БиХ занимљивом се учинила и чињеница да је бањалучка фирма пословно повезана са "Службеним гласником РС", фирмом која је у власништву ентитетске владе.

"Службени гласник РС" требао би бити партнер "Атлантику" у штампању гласачких листића па медији нагађају како све има политичку позадину.

Централна изборна комисија јуче је одбила приговор "Зрињског" на одлуку да се посао штампања гласачких листића додели "Атлантику", а чаковачка се фирма у року од пет дана опет може жалити Канцеларији за жалбе БиХ.

Истражитељи СИПА-е сада проверавају да ли је у расписивању конкурса за штампање гласачких листића заиста било формалних неправилности на које се позвао "Атлантик" при подношењу жалбе на првобитну одлуку ЦИК-а, али проверавају и на основу чега је Канцеларија за жалбе одлучила да прихвати приговоре бањалучке фирме.

Председник Канцеларије Остоја Кременовић тврди да су они радили у складу са законом, преноси Хина.

Општи избори у БиХ расписани су за 12. октобар, али у ЦИК-у тврде како проблем с одабиром фирме која ће штампати гласачке листиће неће довести у питање њихово спровођење.

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

xxл

03.07.2014 12:42

Сукоб интереса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

03.07.2014 13:11

Ове бањалучке листиће није потребно ни заокруживати, већ је то све Мачак у чизмама урадио...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

03.07.2014 14:31

Па зар није боље да новац остане у Републици Српској?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попо

04.07.2014 06:18

Требало би провјерити да ли је фирма из Хрватске испуњавала све тендерске услове. Цијена посла није једини фактор на основу којег се доноси одлука. Уосталом, битно је да је посао добила фирма из Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стево

04.07.2014 10:23

па зар није копања добио да стампа

ОДГОВОРИТЕ