Kome je povjereno štampanje glasačkih listića?

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ispituju pod kojim okolnostima je poništena odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da firma "Zrinjski" iz Čakovca štampa glasačke listiće za oktobarske izbore i taj posao poveri jednoj banjalučkoj firmi iako je dala skuplju ponudu, prenose mediji u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.07.2014 | 14:13
Kome je povjereno štampanje glasačkih listića?

Portparol Agencije Kristina Jozić potvrdila je "Oslobođenju" da je policija već na terenu i da preduzima određene aktivnosti.

Tužilaštvo BiH naložilo je prikupljanje dokaza kako bi se utvrdilo zašto je poništena odluka da glasačke listiće štampa hrvatska firma koja je pobedila na javnom konkursu ponudivši cenu od oko 950.000 konvertiiblnih maraka (486.000 evra).

Na takvu se odluku Komisije žalila drugoplasirana firma "Atlantik BB" iz Banjaluke, a njenu je tužbu Kancelarija za žalbe BiH prihvatila i naredila izbornoj komisiji da posao dodeli njoj.

Slučaj je postao sumnjiv nakon što se ispostavilo da je "Atlantik" dao ponudu koja je za 250.000 maraka (127,8 hiljada evra) skuplja od cene koju je ponudio "Zrinjski".

Tužilaštvu BiH zanimljivom se učinila i činjenica da je banjalučka firma poslovno povezana sa "Službenim glasnikom RS", firmom koja je u vlasništvu entitetske vlade.

"Službeni glasnik RS" trebao bi biti partner "Atlantiku" u štampanju glasačkih listića pa mediji nagađaju kako sve ima političku pozadinu.

Centralna izborna komisija juče je odbila prigovor "Zrinjskog" na odluku da se posao štampanja glasačkih listića dodeli "Atlantiku", a čakovačka se firma u roku od pet dana opet može žaliti Kancelariji za žalbe BiH.

Istražitelji SIPA-e sada proveravaju da li je u raspisivanju konkursa za štampanje glasačkih listića zaista bilo formalnih nepravilnosti na koje se pozvao "Atlantik" pri podnošenju žalbe na prvobitnu odluku CIK-a, ali proveravaju i na osnovu čega je Kancelarija za žalbe odlučila da prihvati prigovore banjalučke firme.

Predsednik Kancelarije Ostoja Kremenović tvrdi da su oni radili u skladu sa zakonom, prenosi Hina.

Opšti izbori u BiH raspisani su za 12. oktobar, ali u CIK-u tvrde kako problem s odabirom firme koja će štampati glasačke listiće neće dovesti u pitanje njihovo sprovođenje.

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

xxl

03.07.2014 12:42

Sukob interesa!

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

03.07.2014 13:11

Ove banjalučke listiće nije potrebno ni zaokruživati, već je to sve Mačak u čizmama uradio...

ODGOVORITE
Name

srbin

03.07.2014 14:31

Pa zar nije bolje da novac ostane u Republici Srpskoj?

ODGOVORITE
Name

Popo

04.07.2014 06:18

Trebalo bi provjeriti da li je firma iz Hrvatske ispunjavala sve tenderske uslove. Cijena posla nije jedini faktor na osnovu kojeg se donosi odluka. Uostalom, bitno je da je posao dobila firma iz Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

stevo

04.07.2014 10:23

pa zar nije kopanja dobio da stampa

ODGOVORITE