Бекер: С Нолетом је све лако

Имао сам позиве неколико играча које сам одбио, али када вас Ђоковић позове, онда морате да размислите, уживам у раду са њим – истакао је легендарни Немац.

Тенис 03.07.2014 | 13:02
Бекер: С Нолетом је све лако

Када споменете Вимблдон, прва асоцијација су вам два имена, прво је Роџер Федерер, а друго најмлађи шампион овог турнира - Борис Бекер.

Управо се легендарни немачки тенисер вратио на место успеха, додуше у нешто другачијој улози. Као тренер Новака Ђоковића.

- Одличан је ученик, жели да ради и напредује, Новак чини тренерски посао лаким, заиста је задовољство радити са њим - каже Бекер.

Пре неколико дана, када је српски играч пао на терен и задобио повреду рамена, Борис је био један од најзабринутијих.

- Ни ми у ложи нисмо били сигурни шта се догодило. Изгубио је баланс, чудно је пао, а повреде на трави се брзо догађају. Када је вриснуо, знали смо да је нешто озбиљно. Ипак, доктори су изашли на терен, завршио је меч, а после тога је ишао на додатне прегледе и све је у реду.

Оно по чему је Немац био најпознатији је бацање по лоптицу и популарни „волеји у паду”.

- Изгледа да нисмо вежбали на свим аспектима игре. Да јесмо, не би се повредио. После тога ме је чак и критиковао, рекао ми је „вежбамо форхенде, сервисе, али падање ми је ужасно”, одговорио сам му да онда треба да се вратимо на тренинге и да вежбамо и то. Мада морам да признам, да у моје време нисам имао тако добар рад ногу па сам морао да јурим лоптице и да се бацам - уз осмех каже Бекер.

Осврнуо се и на то како су уопште кренули са радом.

- Искрено, мој животни план пре годину дана није био да се бавим тренирањем. Имао сам позиве од неких играча и пре тога, али сам их одбио, јер уз дужно поштовање, желео сам да освајам пехаре, чак и као тренер, а сматрам да је са Ђоковићем то могуће. Када сам добио позив од Новака, осетио сам се поносно и почаствовано и одлучио сам да поразговарамо.

Говорио је и на чему ради са нашим најбољим играчем.

- На свему радимо по мало. Дуго сам играо тенис, био сам успешан и схватам шта је важно да би се добијали мечеви. Технички, важне су и стратегије, рецимо на Вимблдону, турнир траје две недеље и нормално је да желите да победите у свим мечевима. Међутим, морате да гледате да у првој недељи што брже завршавате мечеве, да обратите пажњу на то шта желите да радите током пар дана одмора када се не игра недељом. Да одлучите да ли ћете да тренирате или одмарате. Поред тога, користимо и технологију, обраћамо пажњу на проценте првог сервиса и сличне ствари, углавном, морате о свем уда водите рачуна.

Некако се стекао утисак да су Новак и Борис превише различити.

- Тако можда делује издалека, али смо уствари слични. И Новак воли живот, добро плеше, ужива у јелима. Када сам био играч, понашао сам се као Немац, играо сам дисциплиновано, пазио шта радим, али постоји живот и ван терена. Имамо сличан карактер и добро се слажемо.

Момак о коме сви брује претходних пар дана је Ник Киргиос, који је елиминисао Рафаела Надала.

- Импресиониран сам начином на који игра. Воли мечеве пред пуним трибинама, опасан је и видим га међу најбољих десет на свету, има став и то је нешто што не можете да научите. У тим годинама му ниво самопоуздања расте из минута у минут. Када побеђујете на великим турнирима, окружени сте сјајним играчима, они причају са тобом у свлачионици и сигурно то утиче и на њега - објашњава Бекер.

Не пропушта ни Борис Бекер Светско првенство у фудбалу. Наравно, фокус је на утакмицама Немачке репрезентације, која је пре неколико дана једва савладала Алжир.

- Није било лепо за гледање, али је то понекад потребно. У елиминационој фази сви очекују офанзивну игру, лепу за око, победе од четири - пет нула, али тога нема. Важно је само да смо прошли, а што се наставка тиче, да ли ће да буде 1:0 или пенали, није важно, само да пролазимо - јасан је Бекер.

Коментари / 0

Оставите коментар