Beker: S Noletom je sve lako

Imao sam pozive nekoliko igrača koje sam odbio, ali kada vas Đoković pozove, onda morate da razmislite, uživam u radu sa njim – istakao je legendarni Nemac.

Tenis 03.07.2014 | 13:02
Beker: S Noletom je sve lako

Kada spomenete Vimbldon, prva asocijacija su vam dva imena, prvo je Rodžer Federer, a drugo najmlađi šampion ovog turnira - Boris Beker.

Upravo se legendarni nemački teniser vratio na mesto uspeha, doduše u nešto drugačijoj ulozi. Kao trener Novaka Đokovića.

- Odličan je učenik, želi da radi i napreduje, Novak čini trenerski posao lakim, zaista je zadovoljstvo raditi sa njim - kaže Beker.

Pre nekoliko dana, kada je srpski igrač pao na teren i zadobio povredu ramena, Boris je bio jedan od najzabrinutijih.

- Ni mi u loži nismo bili sigurni šta se dogodilo. Izgubio je balans, čudno je pao, a povrede na travi se brzo događaju. Kada je vrisnuo, znali smo da je nešto ozbiljno. Ipak, doktori su izašli na teren, završio je meč, a posle toga je išao na dodatne preglede i sve je u redu.

Ono po čemu je Nemac bio najpoznatiji je bacanje po lopticu i popularni „voleji u padu”.

- Izgleda da nismo vežbali na svim aspektima igre. Da jesmo, ne bi se povredio. Posle toga me je čak i kritikovao, rekao mi je „vežbamo forhende, servise, ali padanje mi je užasno”, odgovorio sam mu da onda treba da se vratimo na treninge i da vežbamo i to. Mada moram da priznam, da u moje vreme nisam imao tako dobar rad nogu pa sam morao da jurim loptice i da se bacam - uz osmeh kaže Beker.

Osvrnuo se i na to kako su uopšte krenuli sa radom.

- Iskreno, moj životni plan pre godinu dana nije bio da se bavim treniranjem. Imao sam pozive od nekih igrača i pre toga, ali sam ih odbio, jer uz dužno poštovanje, želeo sam da osvajam pehare, čak i kao trener, a smatram da je sa Đokovićem to moguće. Kada sam dobio poziv od Novaka, osetio sam se ponosno i počastvovano i odlučio sam da porazgovaramo.

Govorio je i na čemu radi sa našim najboljim igračem.

- Na svemu radimo po malo. Dugo sam igrao tenis, bio sam uspešan i shvatam šta je važno da bi se dobijali mečevi. Tehnički, važne su i strategije, recimo na Vimbldonu, turnir traje dve nedelje i normalno je da želite da pobedite u svim mečevima. Međutim, morate da gledate da u prvoj nedelji što brže završavate mečeve, da obratite pažnju na to šta želite da radite tokom par dana odmora kada se ne igra nedeljom. Da odlučite da li ćete da trenirate ili odmarate. Pored toga, koristimo i tehnologiju, obraćamo pažnju na procente prvog servisa i slične stvari, uglavnom, morate o svem uda vodite računa.

Nekako se stekao utisak da su Novak i Boris previše različiti.

- Tako možda deluje izdaleka, ali smo ustvari slični. I Novak voli život, dobro pleše, uživa u jelima. Kada sam bio igrač, ponašao sam se kao Nemac, igrao sam disciplinovano, pazio šta radim, ali postoji život i van terena. Imamo sličan karakter i dobro se slažemo.

Momak o kome svi bruje prethodnih par dana je Nik Kirgios, koji je eliminisao Rafaela Nadala.

- Impresioniran sam načinom na koji igra. Voli mečeve pred punim tribinama, opasan je i vidim ga među najboljih deset na svetu, ima stav i to je nešto što ne možete da naučite. U tim godinama mu nivo samopouzdanja raste iz minuta u minut. Kada pobeđujete na velikim turnirima, okruženi ste sjajnim igračima, oni pričaju sa tobom u svlačionici i sigurno to utiče i na njega - objašnjava Beker.

Ne propušta ni Boris Beker Svetsko prvenstvo u fudbalu. Naravno, fokus je na utakmicama Nemačke reprezentacije, koja je pre nekoliko dana jedva savladala Alžir.

- Nije bilo lepo za gledanje, ali je to ponekad potrebno. U eliminacionoj fazi svi očekuju ofanzivnu igru, lepu za oko, pobede od četiri - pet nula, ali toga nema. Važno je samo da smo prošli, a što se nastavka tiče, da li će da bude 1:0 ili penali, nije važno, samo da prolazimo - jasan je Beker.

Komentari / 0

Ostavite komentar