Каргановић под истрагом због 2 милиона КМ?

Сви материјали у вези с „Историјским пројектом Сребреница" и његовим вођом Стефаном Каргановићем прослијеђени су надлежним институцијама - МУП-у и тужилаштву.

Република Српска 03.07.2014 | 23:02
Каргановић под истрагом због 2 милиона КМ?

Предсједнику НДП-а Драгану Чавићу потврдила је то министарка правде Републике Српске Горана Златковић у одговору на његово посланичко питање о трошењу готово два милиона марака буџетског новца на тај пројекат.

Прецизније, буџетима РС од 2008. до 2014. предвиђена издвајања за „Стицхтинг Сребреница Хисторицал Пројецт", којим руководи Стефан Каргановић, а чије је сједиште наводно у Хагу, износе око 1.9 милиона КМ!

А да ће се надлежне институције вјероватно имати чиме забавити када је ријеч о пословима Стефана Каргановића, свједочи и његова живописна биографија.
Портал Истинито у посједу је доказа да историја Каргановићевих обмана сеже деценијама уназад.

„Гроф" Каргановић сам себе именовао конзулом Краљевине Тонга

Новине „Тхе Монтана Стандард" пренијеле су још давне 1973. вијест која се тиче управо њега, а у којој се наводи да је чикашки конзулат Краљевине Тонга затворен у врло кратком року. И то због Стефана Каргановића.

„Гроф Степхен Каргановић, изванредни и опуномоћени конзул Краљевине Тонга најавио је своју оставку на забави коју је уприличио у недјељу како би се представито остатку дипломатским кора. Он је рекао да оставку подноси због 'приче у Цхицаго Даилy Неwс у којој су цитирани чланови конзуларног кора који су сумњали у конзулову аутентичност'.

Гроф Каргановић признао је да је заправо сам себе именовао почасним конзулом док тонгански званичници формално не одобре његов захтјев", наводи се у тексту „Тхе Монтана Стандарда" из '73. У тексту се даље каже да Каргановић, тада апсолвент на међународним односима Универзитета у Чикагу и гроф „на темељу свог краљевског југословенског поријекла", скупља поштанске марке.

„Сам Каргановић каже да се информисао о тонганској политици кроз поштанске марке, све док једног дана није одлучио да је краљевини потребан чикашки конзул због промоције туризма. 'Земља нема ништа за продати, дакле, потребан јој је туризам'", објаснио је „гроф" тада.

Оптужбе за фалсификовање

Лидер НДП-а Драган Чавић раније је навео и да је у посједу писма неколико руских академика који су изјавили да је Стефан Каргановић, након што је у Москви одржао сесију о Историјском пројекту Сребреница, „фалсификовао зборник и у њега унио радове нових аутора, који нису ни били присутни на тој конференцији".

„Представници Руске академије наука и умјетности у писму се ужасавају плагирања од човјека који нема никакав кредибилитет да тај пројекат проводи ", рекао је тада Чавић.

А због сумње да се новац РС троши ненамјенски и да је „Историјски пројекат Сребреница" заправо „међународна активност прања новца криминалних размјера" Чавић је поднио је захтјев и Влади Краљевине Холандије о регистрацији Каргановићеве фондације, идентификацији овлаштеног лица за њено заступање, као и за информацијама о њеним банковним рачунима и законитости остваривања прихода у Холандији.

„Он нема рачун нигдје, нигдје нема правдања новаца. Потрошио је 1,6 милиона марака и за то не постоји никакво правдање", каже Чавић за портал Истинито.

Оперета

Када је раскринкан као лажни конзул, прије више од четири деценије, Каргановић је америчкој штампи признао: „Овде постоје елементи оперете. Али ту су и неки озбиљни аспекти. Конзулат је шокиран текстом у новинама и ја ћу текст уредно пријавити тонганским властима (краљ Тауфа'ахау Тупоу ИВ, оп.аут)".

„Оперета" са Краљевином Тонга вјероватно није коштала чикашки конзулат ни моћне Сједињене Државе ни изблиза као што Републику Српску кошта Историјски пројекат Сребреница.

Није познато да ли је Краљевина Тонга, попут Републике Српске, повјерила Стефану Каргановићу позамашан комад буџетских средстава. Остало је такође нејасно да ли је Стефан Каргановић гледао у поштанску марку РС, све док једног дана није одлучио да јој треба „Историјски пројекат Сребреница".

Разлика између Тонге и Републике Српске је и у чињеници што је Каргановићева идеја у РС – прошла.

 

Извор: Истинито/Респект

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

САША

03.07.2014 10:21

Надреализам на дјелу....свака част Каргановићу - шишај овце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магнет

03.07.2014 10:55

Република Српска је изгледа од маја 1992. магнет за бјелосвјетске хохштаплере, лопове, криминалце, робијаше, лажове... било да су на власти било да су при власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.07.2014 10:55

Зато ли Каргановић "србује"? Изгледа добро се наплаћује "србовање"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хајде

03.07.2014 10:58

Казу у Србији похапсисе силне звјерке крупне. Директор аеродрома, привредне коморе, дирекције за земљисте, све за 2 дана. А код нас само напредују. А овај преварант је опасан али по будзет, а себи попуњава дзепове на народној муци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.07.2014 11:01

Је ли то онај Карагановић што је писао књигу за СНСД о неким "нападачима на Републику Српску" и о неким "обојеним револуцијама" које пријете Републици Српској, о неким издајницима а овамо ко стахор (велики миш штеточина) поткрадао ту исту Републику Српску?! Писао "држте лопова" а лопов сам?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.07.2014 11:07

Сви који " србују" србују да би ушићарили .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србовање за новац

03.07.2014 11:08

Шта је писао лажни српски патриота Каргановић на линку: хттп://www.нспм.рс/судбина-дејтонске-бих-и-република-српска/обојена-револуција-се-обрусава-на-босну.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.07.2014 11:11

Зато ли Карагановић стахорчина напада власт Републике Србије и Александра Вучића те СДС у Републици Српској?Зато што је знао да ће му Вучић "запапричити" и да ће га и затвор послати? Све Карагановићеве небулозе на линку: хттп://www.нспм.рс/сеарцх.хтмл?ордеринг=0&сеарцхпхрасе=алл&сеарцхwорд=каргановић Мисли Карагановић да је неко будала и да не прати шта он пише?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србовањем до великог новца?

03.07.2014 11:18

Јели то онај Карагановић што се обрушио у својим текстовима на Александра Вучића, што измишља свашта нешто, јер се боји да га Вучић не пошаље у затвор, што напада у Републици Српској СДС и подваљује?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раб Бозији

03.07.2014 11:24

Доста висе демагогије да нас јевреји и странци бране,само аутохтони Срби са ових простора могу Републику Српску одбранити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

03.07.2014 11:32

Ајој па јел ово могуце цуј Тонго о људи па ово је лудост тотална

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.07.2014 11:46

Стрпат ће тебе СДС стахорчино у затвор.Стахорчине и треба да се тамо нађу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.07.2014 12:53

Е мој Баја сви те израдише и Руси,Украјинци,Кустурица,гроф Каргановић хе хе .Проблем је у томе што оде наш новац

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

03.07.2014 13:35

"конзул Краљевине Тонга". Да ли се ово неко зајебава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош БЛ

03.07.2014 13:43

Какав све олош код нас долази до новца то је невјероватно. Напиши књигу гдје су увлачиш Баји и ето пара. Замисли конзул краљевине тонго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

03.07.2014 14:03

Треба испитати ко му исплати толике паре и коме је дао половину новца.Овакви идијоти слузе властима да преко њих извлаце новац из дрзавне касе

ОДГОВОРИТЕ
Name

вид

03.07.2014 14:50

Невидјена лопина америцки коњ јебога миле додик коме он продаје демократију!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

03.07.2014 18:48

XXЛ Јели ти то национално неизбјежно "Х", као кахва? Код срба је тај твој велики миш штеточина познат као штакор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

03.07.2014 22:38

Штаје х алвари? Лајкујете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉУБО ЦУБИЦ

04.07.2014 07:02

ТРЕБА МИ ОВАКВИХ КАДРОВА У НИСКОГРАДЊИ ДА СТЕКНЕМО ЗВАЊЕ МЕДЈУНАРОДНИХ ВАРАЛИЦА ПЛАТА ПРЕТПЛАТА ХАХАХАХА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

04.07.2014 07:03

Кад сиротиња украде 20 марака одма ИДЕ у затвор а кад лопов бандит украде 2 милиона онда се истразује годинама а наравно он је увјек на слободи који брезобралук

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЛАДИКА

05.07.2014 07:44

Како се ови из СНСД-а проваљују.Увалила се напокон кртица у њихове редове и изазива сваки дан земљотрес велике јачине изражен у рихтеру.Премијерка поново није упозната са овом обманом,али је почела подрхтавати од овакве врсте земљотреса.Владајући су обољели од не излечиве болести,а највероватније век трајања само до октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИМСО

05.07.2014 09:44

ХАПСИТЕ КАРГАНОВИЦА И ГЛАВНОГ БАЈУ ЗАЈЕДНО. НЕ ЗНА СЕ КОЈИ ЈЕ ВЕЦИ КРИМИНАЛАЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОРИЈЕЊЕ,МАЈСТОРЕ

05.07.2014 10:46

Али се на српству људи обогатише.Најлакши пут. МИ ЋЕМО ЈЕСТИ КОРИЈЕЊЕ. ОБЕЋАЛИ СМО САМИ, ЗАР НЕ?

ОДГОВОРИТЕ