Турски ратни бродови стижу у Неум

Велика бура подигнута је протеклих дана најавом упловљавања два турска ратна брода у Неумски залив, једино морско "парче" Јадрана које припада БиХ.

Босна и Херцеговина 03.07.2014 | 10:30
Турски ратни бродови стижу у Неум

Наиме, према предвиђеном и најављеном протоколу, двије фрегате турске ратне морнарице у неумски акваторијум планирају упловити 15. јула, у склопу посјете БиХ. Како је раније најављено, ради се о бродовима "ТЦГ Цезаyирли Гази Хасанпаса" и "ТЦГ Сокуллу Мехмет Паса" (Мехмед-паша Соколовић).

Међутим, будући да је ријеч о јеку туристичке сезоне, општинске власти сматрају да ће сам овај чин имати далекосежне посљедице по домаћи туризам од којег локално становништво живи те да би могло да дође до прљања плитког неумског акваторијума.

Колико је цијела ствар озбиљна, потврђује и најава Хрватског народног сабора (ХНС) БиХ и њеног предсједника Драгана Човића, лидера ХДЗ БиХ, да ће ово питање ургентно бити постављено на сједници Савјета министара БиХ.

"Главно вијеће ХНС-а задужило је министре, који су представници странака ХНС у Савјету министара БиХ, да затраже одговор од институција БиХ тко је и на темељу којих аката дао одобрење за упловљавање војних бродова у неумски акваторијум у туристичкој сезони", став је ХНС-а.

У саопштењу ХНС изражава пуну подршку грађанима Неума у опредијељености за заштиту простора општине Неум, "јединог туристичког бисера БиХ на Јадрану, његових вриједности које припадају туризму, околини и привреди".

Истина, у свему није јасно има ли још нечега у позадини цијеле приче, с обзиром на ранију вишегодишњу праксу упловљавања америчких, француских па и турских ратних бродова у Неумски залив.

У Министарству иностраних послова (МИП) БиХ појашњавају да је Турска "прописно најавила" намјеру да у јулу 2014. њихова морнарица са двије фрегате посјети Неум, те да се ради о рутинској посјети, због чега им је издата и "рутинска дозвола".

"Они у то вријеме одржавају вјежбу морнаричке академије у Медитерану и том приликом би начинили војно-дипломатску посјету територијалним водама БиХ, а идентичне посјете предвиђене су и Шпанији и Малти. Наравно да се никаква поморска вјежба не би изводила у водама БиХ", истичу из МИП.

Подсјећају да је захтјев у складу са досадашњом праксом посјета страних војних бродова Неуму те да су све посјете биле у туристичкој сезони.

"МИП је о посјети обавијестило Предсједништво БиХ, Министарство одбране и општину Неум, али се овај пут општина Неум успротивила. МИП сада чека инструкцију Предсједништва БиХ за даље поступање. Мислимо да ово питање може бити ријешено у међусобном договору и да не треба да изазове било какве унутрашње или дипломатске проблеме", истичу из сједишта дипломатије БиХ.

У Предсједништву БиХ, међутим, још немају заузет став по овом питању, иако су примили такав захтјев МИП-а. Како нам је потврђено из Предсједништва БиХ, данас је сједница, а три члана би на ранијим консултацијама требало да заузму коначан став те да о свему обавијесте јавност.

У протекла два дана покушавали смо да ступимо у контакт и са Живком Матушком, начелником општине Неум, али је био "заузет и на састанцима".

Матушко је недавно медијима изјавио да се противи упловљавању ратних, путничких и теретних бродова у неумски акваријум те навео како Неум није лука и да се противи да то икада постане. Он је тада долазак бродова оцијенио неприхватљивим те изразио сумњу да су такве иницијативе повезане са захтјевима бошњачких власти да у Неуму граде луку и траже излаз на отворено море.

"Сумња се да жеље и иницијативе одређених кругова у Сарајеву, да у Неуму изграде луку, и даље постоје. Сувишно је и говорити да би такав чин значио пропаст неумског туризма и свих туристичких дјелатности од којих већина грађана живи", додао је Матушко.

Извор: Независне

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

босанац

03.07.2014 08:59

Да дођу хрватски ратни бродови гарант би се бунили???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

доомаациин

03.07.2014 08:59

Близе се избори....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

03.07.2014 09:11

Ста се буните добро погледајте то је БиХ морнарица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.07.2014 10:01

Па по Јадрану плове америцки бродови спијунски,превозе сам Бог зна ста,и свима је понос а сад два турска па се дигла прасина,сва среца па нису Српска,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

03.07.2014 18:31

Хрватски једино глисери могу упловити то је све сто имају зато су све продали немацкој све сто И'м је добро И ваља дезе И'м страници И ако се страници повуку И паре однесу хрватима це се искупља ти помоц за храну врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wики

03.07.2014 22:05

Па додо и бакра за мале паре дали дозволу!! Ста се хрвоње имају бунити у НЕУМ долазе колико познајем георафију то припада БИХ и сваком босанцу бања луцану, сарајлији, мостарцу, итд. Али не и загребу!!! Полако људи видјеце те ста це ту сваста бити са овом европском Унијом!! Швабоње како постоје покусају заузети европу!!! Под заставом еу понајбоље напредују!!!

ОДГОВОРИТЕ