Већ почела јагма за огрев

Потражња за огревним дрветом је увелико почела зато што су цијене сада ниже него у јесен, али и због тога што су повољни услови за извлачење стабала, као и резање и цијепање.

Босна и Херцеговина 03.07.2014 | 10:12
Већ почела јагма за огрев

нтернет огласници већ врве бројним понудама, у којима се, штавише, у овом периоду нуде и акцијске цијене, које се крећу од 60 марака по кубном метру цијепаног дрвета па навише.

Уколико се, пак, одлучите на куповину нерезаних трупаца, цијена резања углавном износи око пет марака, колико по кубном метру кошта и цијепање.

"Потражња је већ почела, мада прави залет тек очекујемо. Људи се распитују јер знају да су дрва скупља што смо ближи зими. Ако оваква потражња буде и у наредним седмицама, очекујем солидну зараду. Ипак, осјећа се и беспарица међу становништвом. Људи, чини ми се, прозову све бројеве које пронађу у огласима, па тек се онда одлуче", испричао нам је продавац дрва из Сарајева.

Трговац из Бужима такође наглашава да је потражња за огревним дрветом јако велика, а цијена зависи од многих фактора, понајвише од класе.

"Кубни метар цијепаног дрвета код мене кошта од 70 до 80 марака. Људи се распитују, и то доста. Жури им се да што прије набаве огрев за зиму", наглашава овај трговац.

Никола М. из околине Мркоњић Града испричао нам је да на подручју те, као и сусједне општине Рибник, већ увелико траје сјеча букове шуме.

"Људи користе то што је лијепо вријеме како би се снабдјели огревом, пошто када почну јесење кише у шуми је јако тешко радити, односно извлачити стабла по блатњавом терену. Осим тога, боље је сада се снабдјети, да се дрва мало исуше и да боље горе", појашњава он.

Из "Шума Републике Српске" наводе да укупна планирана реализација огревног дрвета предвиђена планом за ову годину износи 529.639 кубних метара.

"Што се тиче потражње од стране физичких лица, она је највећа у другој половини љета и у јесен, и то се већина реализује путем малопродаје на пању", наглашавају из "Шума Републике Српске".

Испричао нам је Драгован Петровић, секретар Покрета потрошача Републике Српске, да има једно правило, према којем, како он наводи, добри домаћини дрва спремају крајем маја, у јуну или, пак, најкасније у јулу.

"Прво, тада су услови за припрему дрвета, попут цијепања, најбољи. Друго, тада су цијене најниже, јер је понуда велика, а тражња још није. И наравно, када уђемо у другу половину септембра, када почне да 'стеже', повећава се и тражња и цена иде нешто горе", наглашава Петровић.

Он каже да је 10 кубних метара дрвета минимална количина потребна за загријавање стана од 70 квадрата.

"То је предвидљив трошак, као и припрема деце за школу и људи то знају и о томе треба да се рачуна води током целе године, да би се уштедело. Тешко је целу своту за дрва одједном издвојити", истиче Петровић.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар