Америка страхује од терористичких бомби

САД су данас објавиле да ће појачати безбедност на неким страним аеродромима, са којих има директних летова за САД, а званичници планиране мере између осталог правдају информацијама да припадници организација блиских Ал Каиди у Сирији и Јемену заједнички раде на развијању бомби које би могле да се неоткривене прокријумчаре у авионе.

Свијет 03.07.2014 | 09:50
Америка страхује од терористичких бомби

У америчком Министарству за унутрашњу безбедност напомињу да ће допунске сигурносне мере бити предузете већ "у наредних неколико дана на појединим страним аеродромима". Нема, међутим, информација о којим се аеродромима ради, нити у којим се земљама они налазе, преноси Ројтерс.

Нешто раније неименовани амерички безбедносни званичници су за Ројтерс рекли како власти Америке и ЕУ разматрају мере којима би додатном прегледу били подвргнути електронски уређаји и обућа путника за САД, као и инсталирање допунских уређаја за детекцију бомби.

Главни извор бриге су страховања да би терористи могли да покушају да униште авионе на путу за САД или неку европску земљу уз помоћ прикривених бомби или убацивањем међу путнике особа за пасошима западних земаља, које су провеле неко време са припадницима исламистчких терористичких организација на Блиском истоку.

Јеменски терористички покрет Ал Каида на Арабијском полуострву (АQАП) је још 2009. покушао да уништи авион на лету за Детроит, уз помоћ терористе који је у доњем рубљу носио скривену бомбу.

Амерички званичници страхују да би недавни успеси покрета Исламска држава Ирака и Леванта (ИСИЛ) могли да мотивишу повећан број особа из САД и Европе да пригрле идеје џихадиста, а таквим лицима летови за САД су лако доступни.

Припреме за појачање безбедносних мера на страним аеродромима и преговори са владама држава које би биле обухваћене тим програмом досад су углавном обављани у великој дискрецији, како да се не би подстицао страх код путника, тако и да би се минимализовали евентуални дипломатски спорови.

Према тврдњама америчких званичника, неке од планираних додатних мера безбедности на страним аеродромима ће и у будуће остати тајна.


Извор: Тањуг

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мд

03.07.2014 11:20

Да хоце само америчке авионе и Американце то би било добро,то су америцки борци за слободу тако су их називали у Цеценији ,Босни и Косову, сад је ред досао да се свете пријатељима амери их и јесу обуцавали по Албанији и Хрватској дали им најсавременије орузје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЈУКА

03.07.2014 17:59

ОД ЊИХ НЕМА БЕЗАЊА ВИ СТЕ ИХ ТОМЕ НАУЦИЛИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

03.07.2014 20:12

Амери ће дожијети економски колапс сам због тога колико улажу у безбједност, да не пишем о осталим проблемима.

ОДГОВОРИТЕ