Папрене цијене воћа и поврћа

Цијене воћа и поврћа на пијацама у Републици Српској више су и до 100 одсто у односу на прошлу годину, тврде поједини пољопривредници, док и продавци на тезгама признају да јесу више од прошлогодишњих, па је сада, на примјер, за килограм трешања потребно издвојити и до пет марака.

Република Српска 03.07.2014 | 08:56
Папрене цијене воћа и поврћа

Продавци кажу да је воће и поврће углавном из увоза, што диктира и цијену, па подсјећају да су разорне поплаве и град који је падао у протеклом периоду оставили велики траг на домаће плодове.

"Цијене већине производа су много више него протеклих година, чак и до 100 одсто, искључиво јер су катастрофе уништиле овогодишњи принос. Узмимо за примјер Семберију гдје је чак до 70 одсто мање производа него иначе. До сада би пијаце и продавнице већ биле крцате домаћом квалитетном робом, по приступачним цијенама, али, нажалост, ове године није тако", рекао је Љубо Малетић, предсједник Удружења семберских пољопривредника.

Он додаје да не очекује домаће производе и знатније снижење цијена до августа, када би пољопривредници већ могли произвести нову туру воћа и поврћа.

Што се тиче квалитета, Малетић наводи како су домаћи производи без сумње квалитетнији од увозних, али да вјерује у надлежне стручњаке који врше контроле, те да не конзумирамо неквалитетне производе из иностранства.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске, каже како тачни подаци о штети коју су произвођачи претрпјели још нису познати јер комисија још ради на терену, али да ће по досадашњим подацима сигурно бити и преко 50 одсто.

"Ситуација је тешка, произвођачи су претрпјели велику штету, поплаве и град су опустошили воћњаке, а притом смо ове године имали и доста мањи род због неповољних температура током прољећа. Нажалост, ове године смо осуђени на воће из увоза, које због цијена неће бити приступачно сваком домаћинству", прича Дојчиновић.

Дојчиновић додаје да су најгоре прошле јабука, крушка и шљива, гдје губитак рода иде и до 80 одсто.
У прилог ријечима пољопривредника иде и незадовољство купаца на пијаци у Бањалуци који негодују због високих цијена воћа и поврћа.

Бањалучанка Мирјана Ловрић, која је дошла на пијацу надајући се нижим цијенама него у локалним продавницама, каже како није очекивала овакву скупоћу.

"Цијене су стварно превисоке, па само килограм јабука кошта три КМ, парадајз и бресква су до 2,5 КМ, а о трешњама да и не причам. Није ми јасно како усред сезоне цијене могу оволике", пита се Ловрићева.
Продавци ипак тврде да цијене нису превисоке с обзиром на то да нема домаће робе.

"Због поплава једно вријеме цијена краставаца је доста скочила са па је врећа у коју стане 10 килограма коштала и 15 марака. Сада је најскупља трешња која кошта од четири до пет КМ, али на то стварно не можемо утицати јер је набавна цијена изузетно висока. Банане су такође мало скупље, од двије до 2,5 КМ, али и њима ће цијена опадати. Ни нама продавцима не одговара висока цијена, јер ако нема купаца, роба онда пропада. Цијене морају бити такве када је сва роба из увоза. На примјер, банана долази из Порторика, диња из Грчке, а наранџа из Италије", рекао је продавац на пијаци у бањалучком насељу Лазарево.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар