Paprene cijene voća i povrća

Cijene voća i povrća na pijacama u Republici Srpskoj više su i do 100 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrde pojedini poljoprivrednici, dok i prodavci na tezgama priznaju da jesu više od prošlogodišnjih, pa je sada, na primjer, za kilogram trešanja potrebno izdvojiti i do pet maraka.

Republika Srpska 03.07.2014 | 08:56
Paprene cijene voća i povrća

Prodavci kažu da je voće i povrće uglavnom iz uvoza, što diktira i cijenu, pa podsjećaju da su razorne poplave i grad koji je padao u proteklom periodu ostavili veliki trag na domaće plodove.

"Cijene većine proizvoda su mnogo više nego proteklih godina, čak i do 100 odsto, isključivo jer su katastrofe uništile ovogodišnji prinos. Uzmimo za primjer Semberiju gdje je čak do 70 odsto manje proizvoda nego inače. Do sada bi pijace i prodavnice već bile krcate domaćom kvalitetnom robom, po pristupačnim cijenama, ali, nažalost, ove godine nije tako", rekao je Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja semberskih poljoprivrednika.

On dodaje da ne očekuje domaće proizvode i znatnije sniženje cijena do avgusta, kada bi poljoprivrednici već mogli proizvesti novu turu voća i povrća.

Što se tiče kvaliteta, Maletić navodi kako su domaći proizvodi bez sumnje kvalitetniji od uvoznih, ali da vjeruje u nadležne stručnjake koji vrše kontrole, te da ne konzumiramo nekvalitetne proizvode iz inostranstva.

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, kaže kako tačni podaci o šteti koju su proizvođači pretrpjeli još nisu poznati jer komisija još radi na terenu, ali da će po dosadašnjim podacima sigurno biti i preko 50 odsto.

"Situacija je teška, proizvođači su pretrpjeli veliku štetu, poplave i grad su opustošili voćnjake, a pritom smo ove godine imali i dosta manji rod zbog nepovoljnih temperatura tokom proljeća. Nažalost, ove godine smo osuđeni na voće iz uvoza, koje zbog cijena neće biti pristupačno svakom domaćinstvu", priča Dojčinović.

Dojčinović dodaje da su najgore prošle jabuka, kruška i šljiva, gdje gubitak roda ide i do 80 odsto.
U prilog riječima poljoprivrednika ide i nezadovoljstvo kupaca na pijaci u Banjaluci koji negoduju zbog visokih cijena voća i povrća.

Banjalučanka Mirjana Lovrić, koja je došla na pijacu nadajući se nižim cijenama nego u lokalnim prodavnicama, kaže kako nije očekivala ovakvu skupoću.

"Cijene su stvarno previsoke, pa samo kilogram jabuka košta tri KM, paradajz i breskva su do 2,5 KM, a o trešnjama da i ne pričam. Nije mi jasno kako usred sezone cijene mogu ovolike", pita se Lovrićeva.
Prodavci ipak tvrde da cijene nisu previsoke s obzirom na to da nema domaće robe.

"Zbog poplava jedno vrijeme cijena krastavaca je dosta skočila sa pa je vreća u koju stane 10 kilograma koštala i 15 maraka. Sada je najskuplja trešnja koja košta od četiri do pet KM, ali na to stvarno ne možemo uticati jer je nabavna cijena izuzetno visoka. Banane su takođe malo skuplje, od dvije do 2,5 KM, ali i njima će cijena opadati. Ni nama prodavcima ne odgovara visoka cijena, jer ako nema kupaca, roba onda propada. Cijene moraju biti takve kada je sva roba iz uvoza. Na primjer, banana dolazi iz Portorika, dinja iz Grčke, a narandža iz Italije", rekao je prodavac na pijaci u banjalučkom naselju Lazarevo.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 0

Ostavite komentar