Прави најбоље измене и не губи меч на Мундијалу...?

„Због мог срца, молим вас да више не играмо овакве утакмице“, завапио Марк Вилмотс после пласмана Белгије у четвртфинале Мундијала.

Фудбал 03.07.2014 | 08:13
Прави најбоље измене и не губи меч на Мундијалу...?

После 28 година Белгија сања отворених очију. Те 1986. стигла је до полуфинала Мундијала у Мексику и остварила највећи успех у историји репрезентације, а садашња генерација прети да помрачи славу Гереца, Шифа, Веркаунтерна и осталих асова који су застали пред Аргентином (0:2). И како то судбина „намести“, управо Марадонини наследници стоје Црвеним ђаволима на путу до полуфинала, па ће суботњи меч у Бразилији бити прилика за освету генерације која не познаје препреке.

Јер, четири победе у исто толико мечева овогодишњег Првенства света у потпуности опрвдавају 11. место Белгијанаца на ранг листи ФИФА, али ако се пажљиво анализира како се дошло до овог успеха, биће да највећа снага селекције у којој играју асови попут Азара, Лукакуа, Компанија, лежи на – клупи!

Селектор Марк Вилмотс још једном је показао да има њух за измене, јер је после исрпљујућихх 0:0 са Сједињеним Америчким Државама увео у игру Ромелуа Лукакуа, а овај му се малтене у првом контакту с лоптом одужио асистенцијом, затим и поготком за 2:0 и наговештај пласмана у четвртфинале.

И можда би могло да констатује како је реч о случајности, но Вилмотс је исти трик извео на премијери Групе Х, кад је при резултату 0:1 против Алжира на терен послао Маруана Фелаинија и Дриса Мертенса, а они до краја креирали преокрет.

Остајете ли при ставу да је случајно? Пазите сад ово: човек је на 0:0 против Русије повукао Ромелуа Лукакуа и у ватру гурнуо Дивока Оригија, а нападач Лила му два минута пре краја обезбедио пласман у осмину финала.

Зато и синоћња измена, кад је Лукакуа - тог снажног шпица Евертона који најбоље зна врлине, али и мане фантастичног му клупског друга Тима Хауарда – држао на клупи потврђује да је свет добио стручњака кога, ако ништа друго, мора да поштује више него што је то био случај до овог турнира.
„Ви новинари сте доста критиковали Лукакуа и били сте у праву. Но, рекао сам му: не брини, осећам да је ово твој дан. И баш се то десило“, лаконски се обратио Вилмотс извештачима у Салвадору.

Вилмотсово умеће, ипак, није само у изменама. Очито зна и добро да мотивише играче, па и да се нашали на свој рачун:
„Пре меча рекао сам фудбалерима: из Салвадора имамо два лета, једним можемо да се вратимо за Брисел, а другим да одемо у Бразилију. Бирајте где желите да путујемо“, открио је говор пре меча, али је због неизвесне завршнице на крају признао. „Због мог срца, молим вас да више не играмо овакве утакмице“.

Партија Белгијанаца је, ипак, била толико убедљива и доминантна да је чудо како није решена у основних 90 минута. Иако је неко предвидео да ће проћи тек после продужетака, Ђаволи су упутули чак 27 шутева на гол и са задивљујућом лакоћом стварали шансе, па нисмо сигурни да су Аргентиници спокојно гледали меч следећег ривала.
„Да се разумемо, нисмо фаворити против Аргентине, али исто тако чини ми се да њихова екипа није стабилна“, оптимиста је Марк Вилмотс.

И да не промакне: откако је пре две године преузео селекторску палицу овај човек не зна за пораз у званичним утакмицама: 12 победа и два ремија.

Аргентинци, прпа, а?!

Коментари / 0

Оставите коментар