Pravi najbolje izmene i ne gubi meč na Mundijalu...?

„Zbog mog srca, molim vas da više ne igramo ovakve utakmice“, zavapio Mark Vilmots posle plasmana Belgije u četvrtfinale Mundijala.

Fudbal 03.07.2014 | 08:13
Pravi najbolje izmene i ne gubi meč na Mundijalu...?

Posle 28 godina Belgija sanja otvorenih očiju. Te 1986. stigla je do polufinala Mundijala u Meksiku i ostvarila najveći uspeh u istoriji reprezentacije, a sadašnja generacija preti da pomrači slavu Gereca, Šifa, Verkaunterna i ostalih asova koji su zastali pred Argentinom (0:2). I kako to sudbina „namesti“, upravo Maradonini naslednici stoje Crvenim đavolima na putu do polufinala, pa će subotnji meč u Braziliji biti prilika za osvetu generacije koja ne poznaje prepreke.

Jer, četiri pobede u isto toliko mečeva ovogodišnjeg Prvenstva sveta u potpunosti oprvdavaju 11. mesto Belgijanaca na rang listi FIFA, ali ako se pažljivo analizira kako se došlo do ovog uspeha, biće da najveća snaga selekcije u kojoj igraju asovi poput Azara, Lukakua, Kompanija, leži na – klupi!

Selektor Mark Vilmots još jednom je pokazao da ima njuh za izmene, jer je posle isrpljujućihh 0:0 sa Sjedinjenim Američkim Državama uveo u igru Romelua Lukakua, a ovaj mu se maltene u prvom kontaktu s loptom odužio asistencijom, zatim i pogotkom za 2:0 i nagoveštaj plasmana u četvrtfinale.

I možda bi moglo da konstatuje kako je reč o slučajnosti, no Vilmots je isti trik izveo na premijeri Grupe H, kad je pri rezultatu 0:1 protiv Alžira na teren poslao Maruana Felainija i Drisa Mertensa, a oni do kraja kreirali preokret.

Ostajete li pri stavu da je slučajno? Pazite sad ovo: čovek je na 0:0 protiv Rusije povukao Romelua Lukakua i u vatru gurnuo Divoka Origija, a napadač Lila mu dva minuta pre kraja obezbedio plasman u osminu finala.

Zato i sinoćnja izmena, kad je Lukakua - tog snažnog špica Evertona koji najbolje zna vrline, ali i mane fantastičnog mu klupskog druga Tima Hauarda – držao na klupi potvrđuje da je svet dobio stručnjaka koga, ako ništa drugo, mora da poštuje više nego što je to bio slučaj do ovog turnira.
„Vi novinari ste dosta kritikovali Lukakua i bili ste u pravu. No, rekao sam mu: ne brini, osećam da je ovo tvoj dan. I baš se to desilo“, lakonski se obratio Vilmots izveštačima u Salvadoru.

Vilmotsovo umeće, ipak, nije samo u izmenama. Očito zna i dobro da motiviše igrače, pa i da se našali na svoj račun:
„Pre meča rekao sam fudbalerima: iz Salvadora imamo dva leta, jednim možemo da se vratimo za Brisel, a drugim da odemo u Braziliju. Birajte gde želite da putujemo“, otkrio je govor pre meča, ali je zbog neizvesne završnice na kraju priznao. „Zbog mog srca, molim vas da više ne igramo ovakve utakmice“.

Partija Belgijanaca je, ipak, bila toliko ubedljiva i dominantna da je čudo kako nije rešena u osnovnih 90 minuta. Iako je neko predvideo da će proći tek posle produžetaka, Đavoli su uputuli čak 27 šuteva na gol i sa zadivljujućom lakoćom stvarali šanse, pa nismo sigurni da su Argentinici spokojno gledali meč sledećeg rivala.
„Da se razumemo, nismo favoriti protiv Argentine, ali isto tako čini mi se da njihova ekipa nije stabilna“, optimista je Mark Vilmots.

I da ne promakne: otkako je pre dve godine preuzeo selektorsku palicu ovaj čovek ne zna za poraz u zvaničnim utakmicama: 12 pobeda i dva remija.

Argentinci, prpa, a?!

Komentari / 0

Ostavite komentar