“Заборавили” потраживања од Жељезница Српске

Министарство саобраћаја и веза Републике Српске није евидентирало потраживања од "Жељезница Републике Српске" у износу од милион КМ, која су настала на основу уговора из 2009. године, а која доспијевају на наплату у овој години.

Република Српска 02.07.2014 | 21:29
“Заборавили” потраживања од Жељезница Српске

Ово се, између осталог, наводи у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске као један од разлога због чега је Министарство саобраћаја и веза Републике Српске добило мишљење с резервом.

Такође, Министарство је супротно Закону о волонтирању једном волонтеру кроз мјесечне накнаде исплатило 7.156 КМ, а као разлог за изражавање мишљења с резервом наведено је и то да за 2013. годину није сачињен збирни буџетски захтјев за Министарство, Дирекцију и Агенцију, како је дефинисано Законом о буџетском систему.

Министарству саобраћаја и веза Српске скренута је и пажња на то да обавезе у износу од 206.401 КМ нису измирене до 28. фебруара ове године, тако да према Закону о буџетском систему није могло да буде одобрено извршење буџета за прошлу годину.

Ово министарство изразило је примједбе поводом извјештаја ревизора, истичући да није сагласно с основама за изражавање мишљења с резервом које се односе на волонтерски рад и на начин евидентирања ванбилансних потраживања.

У овом министарству наводе да је Закон о волонтирању ступио на снагу крајем октобра прошле године и није могао бити ретроактивно примјењиван.

Што се тиче потраживања од "Жељезница Републике Српске", у Министарству саобраћаја и веза кажу да је милион марака одобрено за плаћање ПДВ-а да не би дошло до угрожавања и успоравања реализације пројекта који се финансира из средстава ЕИБ-а. У Министарству наглашавају да та средства нису била спорна ни у једном прегледу ревизије од 2009. године до данас.

Коментари / 0

Оставите коментар