Медведев најавио велику гасну кризу

Украјина не плаћа за гас. Њен дуг је огроман. Они узимају гас из подземних резервоара. На јесен ће бити велика гасна криза", написао је Медведев на својој Фејсбук страници.

Свијет 02.07.2014 | 20:45
Медведев најавио велику гасну кризу

Руски премијер Дмитриј Медведев предвидео је "велику гасну кризу на јесен" због нерешних питања гаса између Русије и Украјине.

"Украјина не плаћа за гас. Њен дуг је огроман. Они узимају гас из подземних резервоара. На јесен ће бити велика гасна криза", написао је Медведев на својој Фејсбук страници.

Он је даље оценио на тој друштвеној мрежи да је украјински председник Петро Порошенко направио драстичну грешку када је одбио да продужи прекид ватре између снага верних Кијеву и проруских побуњеника на истоку земље. Прекид ватре истекао је у ноћи од понедељка на уторак.

Сада ће бити много теже вратити се преговорима, рекао је Медведев. У Берлину се данас састају министри спољних послова Русије, Украјине, Француске и Немачке да покушају да нађу начин за излазак из украјинске кризе. Осврћући се на споразум о придруживању који је Украјина потписала са Европском унијом 27. јуна, Медведев је рекао да је то њено право али да је право Русије да пређе на нови начин функционисања са Украјином, односно да "заштити своје тржиште".

Русија је прекинула доток гас Украјини 16. јуна после неуспеха последњих преговора, што би могло да утиче и на снабдевање Европе гасом за неколико месеци, наводи агенција Франс прес.

Око једна трећина гаса који се користи у Европи долази из Русије. Скоро пола извоза прелази преко Украјине, због чега је било поремећаја у снабдевању Европе током "гасних ратова" између Москве и Кијева 2006. и 2009. године.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

03.07.2014 20:22

Нека сте бар заврнули гас када нећете да војно заштите свој народ у Украини

ОДГОВОРИТЕ