Medvedev najavio veliku gasnu krizu

Ukrajina ne plaća za gas. Njen dug je ogroman. Oni uzimaju gas iz podzemnih rezervoara. Na jesen će biti velika gasna kriza", napisao je Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

Svijet 02.07.2014 | 20:45
Medvedev najavio veliku gasnu krizu

Ruski premijer Dmitrij Medvedev predvideo je "veliku gasnu krizu na jesen" zbog nerešnih pitanja gasa između Rusije i Ukrajine.

"Ukrajina ne plaća za gas. Njen dug je ogroman. Oni uzimaju gas iz podzemnih rezervoara. Na jesen će biti velika gasna kriza", napisao je Medvedev na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dalje ocenio na toj društvenoj mreži da je ukrajinski predsednik Petro Porošenko napravio drastičnu grešku kada je odbio da produži prekid vatre između snaga vernih Kijevu i proruskih pobunjenika na istoku zemlje. Prekid vatre istekao je u noći od ponedeljka na utorak.

Sada će biti mnogo teže vratiti se pregovorima, rekao je Medvedev. U Berlinu se danas sastaju ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke da pokušaju da nađu način za izlazak iz ukrajinske krize. Osvrćući se na sporazum o pridruživanju koji je Ukrajina potpisala sa Evropskom unijom 27. juna, Medvedev je rekao da je to njeno pravo ali da je pravo Rusije da pređe na novi način funkcionisanja sa Ukrajinom, odnosno da "zaštiti svoje tržište".

Rusija je prekinula dotok gas Ukrajini 16. juna posle neuspeha poslednjih pregovora, što bi moglo da utiče i na snabdevanje Evrope gasom za nekoliko meseci, navodi agencija Frans pres.

Oko jedna trećina gasa koji se koristi u Evropi dolazi iz Rusije. Skoro pola izvoza prelazi preko Ukrajine, zbog čega je bilo poremećaja u snabdevanju Evrope tokom "gasnih ratova" između Moskve i Kijeva 2006. i 2009. godine.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

03.07.2014 22:22

Neka ste bar zavrnuli gas kada nećete da vojno zaštite svoj narod u Ukraini

ODGOVORITE