Ко је Ник Киргијос што избаци Рафу?

Ко је млади Грк, малезијске крви са аустралијским пасошем, који је приредио највећу сензацију на гренд слемовима још од 2005. године.

Тенис 02.07.2014 | 17:33
Ко је Ник Киргијос што избаци Рафу?

Жестоко се ложио у недељу да "његови" Грци могу да избаце Костарику на Светском фудбалском првенству, а два дана након што је што је то изненађење изостало, лично се потрудио да приреди једно на травнатим теренима Вимблдона о коме цео спортски свет бруји.

Никос Киргјос елиминисао је најбољег на свету Рафаела Надала у осмини финала трећег гренд слема сезоне - 7:6, 5:7, 7:6, 6:3.

И то је млади Грк, са аустралијским пасошем, малезијске крви, учинио у великом стилу. Неоптерећен, ушао је у меч са Надалом на прави начин и са великом жељом да оправда то што су му организатори Вимблдона дали "вајлд кард", а онда приредио неколико спектакуларних потеза за памћење и најбољег на свету послао на трибине.

Бодрио се пре тог дуела да наспрам њега стоји "САМО 14 гренд слем трофеја", али му је то очигледно био велики мотив. Киргјос, по оцу Грк, по мајци Малезијац, а по месту рођења (Канбера) и пасошу Аустралијанац, у Лондон је стигао као 144. АТП листи, али ће га напустити са најбољим пласманом у каријери.

Деветнаестогодишњи Николас Хилми Киргјос наредног понедељка ће ући међу топ 100 и постати најмлађи играч у тој екипи.

После тријумфа који ће памтити до краја живота рекао је да није свестан шта му се догодило и да ће тек накнадно то укапирати.

А био је тако љут пре меча. Наиме, његова мама (као и свака мама) имала је много вере у свог сина. Госпођа Норлаила је изјавила једној аустралијској телевизијској станици дан пре тог меча да верује да њен син може да одигра добро против Рафе, али и да га победи, што га је "изуло из ципела".

"Може она да прича шта хоће, и да верује у чуда, али она не може да зна како је бити на терену и играти против великих шампиона. Иако ме је то мало пореметило и био сам љут што даје тако велике изјаве, најважније је било да сам се ја све време трудио да играм најбољи тенис, да могу да парирам Надалу, а онда сам почео да верујем да могу и да га добијем. Када се то стварно догодило, почео сам да скачем као дете, јер је то био невероватан осећај", рекао је Киргјос.

А ко је уствари талентовани тинејџер из Аустралије? Није баш био наложен на тенис од малена, већ је по причи његове мајке спонтано заволео тај спорт, јер је његов старији брат Христос тренирао. Малог Никоса терао је да му сакупља лопте, а онда га је и заинтересовао за тенис. Чим је кренуо озбиљније да проводи време са рекетом у руци показао је да поседује велики таленат, а старијег брата послао је да се бави неким другим стварима, односно адвокатуром.

Ник Киргјос привукао је пажњу и тетоважом на подлактици десне руке. Многи су се питали после меча са Надалом шта симполизује та слика, али је Евангелос Папас, стручњак за ортопедију са Универзитета у Сиднеју открио малу превару. Наиме, Ник нема тетоважу већ је реч о спортској еластичној траци која притеже мишић. Она је веома популарна међу спортистима последњих година, јер функционише као фластер и спречава велико оптерећење на место које је бандажирано. Кошта 15,5 долара и производи се само у боји коже, а за нешто мало више новца можете је учинити другачијом и занимљивијом, па преко ње ставитии сличицу да личи на праву тетоважу, као што је Ник и урадио.

Прошлу сезону је почео као 838. на АТП листи и пре победе над првим рекетом света, најбољи играч којег је елиминисао био је Бен Бекер, 81. на светској ранг листи, којег је надиграо на Аустралијан Опену.

До сада је одиграо само 14 АТП мечева у каријери и сада има половичан учинак 7-7. Примера ради Надал до сада има скор 702-137, уз 64 титуле! Очигледна разлика, зар не?

Интересантно је да је он први тинејџер који је победио најбољег на свету на гренд слем турнирима још од 2005. када је управо то урадио Надал. Он је тада надиграо Роџера Федерера на Ролан Гаросу и освојио своју прву од укупно девет титула у Паризу. Да ли се то Киргјосу смеши слична каријера?

Чињеница је да је прошле године освојио јуниорску титулу на Аустралијан Опену, што је својевремно пошло за руком играчима попут Надала, Федерера, Ендија Родика и Ендија Марија, који су постали велике фаце у свету тениса. Показао је и на мечу против Надала, али и пре тога у другом колу када је против Ришара Гаскеа спасао девет меч лопти, да је ментално изузетно стабилан, али и одличан на сервису (113 ас удараца до сада на Вимблдону).

Његов сан и даље траје. Предаха нема, спрема се за прво четврфинале гренд слема против Милоша Раонића, од којег је већ губио у краткој каријери и нада се да је кадар да све оно што је приказао против Надала да понови и против Канађанина.

Коментари / 0

Оставите коментар